Home / Vijesti / BiH / CIJELA FUDBALSKA EVROPA O OVOM PRIČA: PROSINEČKI SENADU U DNEVNIKU OTKRIO KOJI ĆE IGRAĆI OD SAD IGRATI ZA ZMAJEVE…

CIJELA FUDBALSKA EVROPA O OVOM PRIČA: PROSINEČKI SENADU U DNEVNIKU OTKRIO KOJI ĆE IGRAĆI OD SAD IGRATI ZA ZMAJEVE…

Robert Prosinečki predstavljen je kao novi selektor nogometne reprezentacije BiH. Popularni Žuti obećao je EURO te atraktivnu i napadačku igru. Prvi ispit ima sa igračima iz mlade reprezentacije i domaćeg prvenstva u utakmicama protiv SAD-a i Meksika 28. i 31. januara.

Žuti je i službeno postao “Plavo-Žuti”. Robert Prosinečki deseti je selektor reprezentacije BiH i prvi pravi stranac na klupi, budući da je Miroslav Ćiro Blažević rođeni Travničanin. U dobrom raspoloženju, Prosinečki je stigao u Sarajevo kako bi i formalno označio početak svog selektorskog mandata potpisivanjem ugovora sa nogometnim savezom.

“Meni je pripala čast da budem novi selektor Bosne i Hercegovine, što je jedan veliki zadatak za mene, jer svi znamo kakvu reprezentaciju ima Bosna, koje su ambicije, pogotovo sada za ove sljedeće kvalifikacije, za ovo Evropsko prvenstvo”, poručuje Prosinečki.

Pokušat će uraditi ono što njegov prethodnik Mehmed Baždarević nije uspio, a što je bivši selektor Safet Sušić najavio nakon plasmana u Brazil 2014. godine, a to je neizvjesnost o novom skorom prisustvu Bosne i Hercegovine na nekom velikom takmičenju.

“Mislim da mi kroz ove kvalifikacije i Lige Nacija, pogotovo grupe, mislim da moramo po svojoj kvaliteti samo razmišljati o odlasku na Evropsko prvenstvo”, kaže selektor.

Istina, Prosinečki će zbog sistema takmičenja, kvalifikacija i Lige nacija imati veće šanse za plasman na EURO. Budući da će polovina fudbalske Evrope vidjeti Evropske prvenstvo, šanse su, kaže Prosinečki, izuzetno dobre. Tamo želi doći lepršavom, atraktivnom i dominantnom igrom.

“Mislim da Bosna može igrati atraktivno. Kako bih ja rekao!? Možemo igrati ofanzivno, kako si rekao, bez ijednog problema. Sigurno da ćemo se prilagođavati i protivniku s kojim ćemo igrati, ali mislim da Bosna treba biti ta koja, pogotovo ovdje, mora biti dominantna i prepoznatljiva, ne zato što ja hoću, nego što imam takve igrače”, smatra Prosinečki.

Iako je tek dobio posao, telefonom se čuo sa brojnim reprezentativcima Bosne I Hercegovine.

“Ne bih sad o imenima, ali sve je pozitivno, tako da ću imati vremena za suradnju i razgovor kad sve to počne, ali bilo je nekih lijepih čestitki”, dodaje on.

Bosna i Hercegovina će u Prosinečkom dobiti ono što je u redovima Zmajeva dugo nedostajalo: organizovani sistem igre koji će se oslanjati na napadački fudbal i posjed lopte, kratka dodavanja i sveukupnu dominaciju protivnika. Neka bude. Sretno Plavo-Žuti!

DV/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)