Home / Vijesti / Svijet / Američki vladini eksperti rade na uputama za građane kako da prežive nuklearni rat

Američki vladini eksperti rade na uputama za građane kako da prežive nuklearni rat

Eksperti američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) održat će sastanak na kojem će napraviti preporuke za građane kako da se pripreme za nuklearni rat, odnosno prežive nuklearni napad.

Među savjetima je da se sakriju u skloništa najmanje 24 sata jer je taj period krucijalan za spašavanje života, te reduciranje izlaganja radijaciji.

Sastanak će biti održan nekoliko dana nakon što je vrhovni vojni službenik SAD-a upozorio da su SAD bliže nego ikada nuklearnom ratu sa Sjevernom Korejom.
Najava sastanka je izazvala paniku među mnogim Amerikancima, CDC je saopćio kako je svjestan toga, ali da je krucijalno da ljudi budu pripremljeni.

“Iako je malo vjerovatno da će doći do nuklearne eksplozije, ona bi imala devastirajuće rezultate i imali bismo ograničeno vrijeme da poduzmemo ključne korake za zaštitu. Iako vlada strah u vezi sa ovim događajem, planiranje i priprema mogu smanjiti broj smrtnih slučajeva i oboljelih”, naveli su.

Sastanak će biti održan 16.1. u CDC-ovom kampusu u Atlanti. Dešava se nakon povećanih tenzija zbog izjava lidera Sjeverne Koreje i SAD-a ko ima veće nuklearno dugme. Kim Jong-un je ranije upozorio Trumpa kako treba znati da njihovi nuklearni projektili mogu pokriti cijelu teritoriju SAD-a, nakon što su izveli nekoliko testova u prošloj godini.

Na Havajima testirana sirena za nuklearni napad prvi put od Hladnog rata

Nastavak jednomjesečnih testiranja je uslijedio zbog rastuće prijetnje sjevernokorejskog programa za razvoj projektila i nuklearnog oružja.

Pyongyang je testirao seriju balističkih projektila, a u septembru je uspješno obavljen šesti nuklearni test.

Havaji, koji se nalaze u Pacifiku, već imaju jednomjesečna testiranja sirena za upozorenje na prirodne katastrofe uključujući cunamije, međutim, sirena za nuklearni napad ima drugačiji zvuk. Ona predstavlja upozorenje stanovništvu i turistima da ostanu u zatvorenim prostorima te da čekaju daljnje instrukcije.

Posljednji put je sirena za nuklearni napad testirana osamdesetih godina, odnosno pred kraj Hladnog rata, no, ponovo se oglasila u petak ujutro te će biti testirana svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Zvaničnici smatraju da je izuzetno važno raspoznavati različite sirene.

Projektil lansiran iz Sjeverne Koreje bi mogao pogoditi Havaje za 20 minuta. Na Havajima se nalazi sjedište američke vojske za azijsko-pacifičku regiju.

Sjeverna Koreja je nedavno testirala novi interkontinentalni balistički projektil za koji tvrdi da može pogoditi svaki dio američke teritorije. Radi se o projektilu Hwasong-15, koji može nositi bojevu glavu. Ipak, još uvijek nije potvrđeno da je Pyongyang sposoban napraviti dovoljno malu bojevu glavu za montiranje na taj projektil.

klix
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)