Home / Vijesti / BiH / Uhapšena majka koja je u Sarajevu tek rođenu kći ostavila u smeću, policajac: “Hrabra mrvica nije plakala”

Uhapšena majka koja je u Sarajevu tek rođenu kći ostavila u smeću, policajac: “Hrabra mrvica nije plakala”

PRIPADNICI MUP-a Kantona Sarajevo jučer u 14 sati pronašli su i lišili slobode Dž. B. (1979.) iz Sarajeva zbog postojanja sumnje da je ostavila novorođenče u kontejneru, piše Klix.

Podsjetimo, u Sarajevskoj ulici Koševo u nedjelju, na Staru godinu, u kontejneru je pronađena živa beba stara samo nekoliko dana.

Pronađeno novorođenče smješteno je na Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a o svemu je obaviješten Kantonalni centar za socijalni rad Kantona Sarajevo.

Policija je danas objavila kako je majka uhićena.

“Radeći na rasvjetljavanju navedenog događaja, policijski službenici II PU su pronašli i lišili slobode Dž. B., rođenu 1979. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 220. KZFBiH (napuštanje djeteta). Osoba je predana u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentiranju opisanog krivičnog djela”, objavila je policija.

“Hrabra mrvica nije plakala”

Dijete se dobro oporavlja, a policajci koji su ga pronašli za Dnevni Avaz su ispričali detalje ovog groznog slučaja.

“Zaprimili smo dojavu da iz kontejnera u ulici Koševo dopiru čudni zvukovi. Jedan gospodin tu je naišao i prepao se… Za 40 sekundi našli smo se na licu mjesta. Prošli smo kroz sva moguća crvena svjetla na semaforima… Sreća da smo živi ostali koliko sam brzo vozio. Kolega Midhat i ja izvadili smo baterije i nagnuli se preko kontejnera. Smeće kao smeće… Pogledamo bolje, kad tamo beba! Živa beba, čista, lijepo obučena… Hrabra mrvica nije plakala, a bačena je u kontejner! Nisam mogao vjerovati šta vidim svojim očima. Ne sjećam se više ni šta sam pomislio tada. Samo sam je čvrsto zgrabio da je izvučem iz kontejnera”, priča policajac Adnan Turčalo.

Par trenutaka kasnije lice mjesta vrvjelo je od policije, kaže Turčalo. Dvadesetak policajaca pridružilo im se na terenu. Njegov kolega Midhat požurio je u toplo vozilo da ugrije promrzlu bebu.

“Upaljeno grijanje u autu. Držim je na krilu… Ne plače, ne guče, ništa… Obgrlio sam je rukama, a onda sam uzeo dekicu i umotao je da je još više zagrijem. Hitnu smo pozvali, koja je odmah bebu prebacila na Pedijatriju. Kolega Turčalo krenuo je s njima, a ja sam ostao na uviđaju s ostalima”, kaže policajac Midhat Hodžić.

Ljekari na Pedijatriji uvjerili su se da se radi o prekrasnoj, zdravoj djevojčici staroj tek nekoliko dana i zasigurno rođenoj u jednoj od sarajevskih bolnica.

“Bila je tako lijepo obučena. Ali, i dalje nije plakala. Međutim, kada ju je doktorica skinula i okupala, tada je grčevito zaplakala. Mislim da je teška nešto više od tri kilograma. Osjetio sam takvo olakšanje. Nikad nisam doživio nešto ni slično ovome. Ko bi rekao da će mi se 2017. završiti ovako, da živu bebu nađem u kontejneru. Što bi rekao naš narod, njena nafaka… Pronalazak curice obilježio mi je prošlu godinu. Posjetit ćemo je 31. decembra 2018., u novogodišnjoj noći, kada smo je i pronašli. Slavit ćemo taj dan zbog nje. Jedva čekamo da je vidimo kada bude napunila godinu”, završava svoju priču Turčalo.

 Dnevni Avaz/Index
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

PLAĆE U NJEMAČKOJ ĆE RASTI U TRI FAZE: Dobra vijest i za radnike bez ugovora za stalno

Radnici zaposleni na određeno vrijeme (Zeitarbeit ili Leiharbeit) u Njemačkoj u budućnosti će biti bolje …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)