Home / Ličnosti / Bregović Tifu udarao gitarom po bubrezima, Bebek napustio grupu zbog pjesme na albanskom jeziku…

Bregović Tifu udarao gitarom po bubrezima, Bebek napustio grupu zbog pjesme na albanskom jeziku…

Kada je Bregović 2015. spremao proslavu ‘40 godina Bijelog Dugmeta’ u Kragujevcu, na koncertu je pjevao Islamović uz pratnju Orkestra za svadbe i sahrane, no Bebek nije htio sudjelovati u tome

Ništa nije bilo između Tife i mene. Nemam komentara, to su sve gluposti što pričaju, rekao je Alen Islamović (60). Dodao je kako su članovi Bijelog dugmeta u puno boljim poslovnim odnosima nego privatnima.

On i Mladen Vojičić Tifa (57) navodno nisu željeli zajedno izaći na pozornicu na novogodišnjem koncertu u Budvi. Nakon što se Alen konačno popeo na binu, nije htio sići s pozornice kad je Tifa trebao preuzeti mikrofon, nego je nastavio pjevati. Tifa je psovao, a kad je Alen sišao, udario je Tifu glavom u čelo. On mu je uzvratio šakom u rame, a onda se umiješalo osiguranje. Goran Bregović (66) je navodno opsovao obojicu. Na kraju se nisu vratili na bis. Njihov menadžer Adis Gojak tvrdi kako su kolege slučajno okrznuli jedan drugoga.

Ipak, ovo nisu prvi sukobi unutar članova grupe. ‘Razdor’ je krenuo još prije više od 30 godina.

Željko Bebek (72) još je 1984. napustio Bijelo dugme zbog neslaganja s Bregovićem. Nesuglasice su navodno krenule zbog pjesme ‘Kosovka’ koju je Goran napisao na albanskom jeziku. Bebeku nije bio sporan tekst već je smatrao kako su pjesmu promovisali u pogrešno vrijeme. Bilo je to dvije godine nakon burnih demonstracija na Kosovu.

– Htio sam unijeti moderan kulturni duh, a odjednom sam ušao u dnevno-političko pitanje – rekao je Željko kojem je zasmetala politizacija muzike. Njega je prije 33 godine zamijenio Tifa.

– Došao sam na mjesto Bebeka koji je deset godina stvarao Bijelo dugme i obilježio ga svojim glasom. Bregovića sam izluđivao. Na velikim koncertima znao sam toliko kiksati da bi me on gitarom udarao po bubrezima da se saberem – rekao je Vojičić.

Bregović je prije deset godina pak najavljivao tužbu protiv Bebeka, Islamovića i Tife zbog zloupotrebe imena ‘Bijelo dugme’.

– Osnovni razlog tužbe je što njih troje u najavama koncerata koriste pjesmu ‘Kad bi bio bijelo dugme’ koja je Bregovićevo autorsko djelo. Dobili smo na stotine mailova u kojima se fanovi žale da se osjećaju prevareno – rekao je tada njegov menadžer Raka Marić.

Iznos novčane odštete, kao i ishod same tužbe, ostao je poslovna tajna. S Bregovićem se trojac i 2005. posvađao zbog honorara jer su, kako su pisali mediji, zarađivali ‘mrvice’ u odnosu na Bregu.

Gorana su prošle godine prozvali i nekadašnje kolege Zoran Redžić (69) i Vlado Pravdić (68). Bivši basist i klavijaturist su tvrdili, kako prenose srbijanski mediji, da je Bregoviću stalo samo do novaca.

– Dvadeset godina mi je bio najbolji prijatelj, a sad ne odgovara na poruke i pozive. Sad ima dosta novaca i misli da je bog – rekao je Zoran. Dodao je kako se osjeća opljačkano i razočarano.

Kada je Bregović 2015. spremao proslavu ‘40 godina Bijelog Dugmeta’ u Kragujevcu, na koncertu je pjevao Islamović uz pratnju Orkestra za svadbe i sahrane, no Bebek nije htio sudjelovati u tome.

– Naravno da sam odbio sudjelovati u tome. Kao prvo, to nije Bijelo dugme nego Bregović i njegov romski orkestar. Oni će pjevati na playback, a to je nedopustivo ozbiljnim muzičarima – zaključio je tada Bebek.

buka/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)