Home / Kapital / Izvještaji / Indeksi na Wall Streetu dosegnuli nove najviše razine u povijesti

Indeksi na Wall Streetu dosegnuli nove najviše razine u povijesti

NA WALL STREETU su u utorak, prvog dana trgovanja u novoj godini, S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer se ulagači nadaju da će se lanjski uspon cijena dionica nastaviti i u 2018.

Dow Jones ojačao je 0,42 posto, na 24.824 boda, dok je S&P 500 porastao 0,83 posto, na 2695 bodova, a Nasdaq indeks 1,50 posto, na 7006 bodova.

Rekordni doseg S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru za 1,4 posto.

Tako je nastavljen uspon tog sektora, nakon što je prošle godine skočio 37 posto, najviše među svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Više od 1 posto jučer su porasli i potrošački, zdravstveni, rudarski, pa čak i energetski sektor, premda su cijene nafte pale.

Optimizam na tržištu

Analitičari kažu da na tržištu vlada optimizam nakon što je lani S&P 500 indeks porastao oko 20 posto, što je njegov najveći dobitak od 2013. godine.

To se zahvaljuje ubrzanju rasta američkog gospodarstva i rastu zarada kompanija, a ulagači se nadaju da će nedavno prihvaćena porezna reforma podržati daljnji rast cijena dionica.

“Ne očekujem rast tržišta kao prošle godine. No dokle god monetarna politika ostane kakva jest, očekujem pristojnu godinu. A fiskalna je politika postala poticajna, s obzirom na poreznu reformu”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management, kaže, pak, da očekuje nastavak lanjskih trendova u prvom tromjesečju, pa možda i u cijelom prvom polugodištu.

“Međutim, valuacije su i dalje napregnute, a kamatne stope i dalje rastu, što će se u nekom trenutku okrenuti u čeone vjetrove za tržište”, kaže Nolte.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,52 posto, na 7648 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,36 posto, na 12.871 bod, a pariški CAC 0,45 posto, na 5288 bodova.

INDEX

POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)