Home / Kapital / Izvještaji / Na azijskim burzama dobici najveći u posljednjih nekoliko godina

Na azijskim burzama dobici najveći u posljednjih nekoliko godina

NA AZIJSKIM burzama zadnji radni dan u ovoj godini prolazi u dobrom raspoloženju jer su burzovni dobici najveći u nizu godina, što se zahvaljuje rastu globalnog gospodarstva i niskoj inflaciji.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,1 posto, a kako su porasle cijene dionica i na većini ostalih burzi u regiji, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati na dobitku 0,2 posto.

Od početka godine taj je indeks u plusu više od 32 posto, pa će njegov ovogodišnji dobitak biti najveći od 2009. godine. Za usporedbu, MSCI indeks svjetskih burzi, koji prati dionice u 47 zemalja, porastao je od početka godine oko 21,5 posto.

Među azijskim burzama najveći rast cijena dionica u ovoj godini zabilježen je u Hong Kongu, 36 posto, a slijedi Indija s rastom od 27, a potom Južna Koreja s dobitkom od 22 posto.

Japanski Nikkei indeks skočio je, pak, 20 posto, kao i S&P 500 na Wall Streetu, dok je Dow Jones ojačao 25 posto.

U Europi se bilježe nešto manji skokovi, pa je tako njemački DAX indeks ove godine porastao gotovo 14 posto. No, zaostao je britanski FTSE s rastom od 7 posto.

Craig James, ekonomist u fondu CommSec, kaže da je od 73 svjetske burze koje prati samo njih devet u ovoj godini zabilježilo pad cijena dionica.

“Što se daljnjih izgleda tiče, ključno je pitanje hoće li se nastaviti nizak rast potrošačkih cijena i plaća, što bi navelo središnje banke da zadrže labavu monetarnu politiku”, kaže James.

U razvijenom svijetu inflacija je niska, unatoč rastu cijena nafte, što pozitivno utječe na burze.

Jutros je cijena nafte na londonskom tržištu dodatno porasla za gotovo 50 centi, na 66,65 dolara po barelu, najvišu razinu u dvije i pol godine. Od početka godine barel je poskupio više od 16 posto.

I ostale su sirovine u ovoj godini znatno poskupile jer se ulagači nadaju jačanju potražnje, s obzirom na ubrzani rast globalnog gospodarstva.

Tako je cijena bakra ove godine skočila više od 30 posto, na 7.285 dolara po toni, pa se kreće nedaleko od najviših razina u četiri godine.

I zlato je ove godine poskupilo, za otprilike 12 posto, na 1.296 dolara po unci.

A na valutnim je tržištima dolar ove godine znatno oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, izgubio je u 2017. više od 9 posto.

U odnosu na japansku valutu dolar je ove godine izgubio 3,5 posto, pa se jutros njegov tečaj kreće oko 112,75 jena.

Još je više dolar oslabio u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura ove godine uzletjela gotovo 14 posto, što je njezin najveći skok od 2003. godine. Jutros se kreće oko 1,1940 dolara.

INDEX/POSLOVNIDNEVNIK.BA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)