Home / Vijesti / BiH / Ništa od posla u Njemačkoj bez radnih viza za državljane BiH

Ništa od posla u Njemačkoj bez radnih viza za državljane BiH

Vijest o tome da će građani BiH u Njemačkoj moći raditi bez viza proširila se brzinom munje. Nakon što su je zvanične institucije demantovale, nastupilo je veliko razočarenje.

Njemačka agencija za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) demantovala je navode pojedinih medija na Balkanu o tome da će se “od 1.1.2018. godine primjenjivat novi zakon o zapošljavanju, po kojem će se svi građani iz BiH, Srbije i Makedonije moći zaposliti pod istim uvjetima, kao i građani EU, a da odlazak u veleposlanstvo više neće biti neophodan uslov za dobivanje radne vize.”

„Navodi koji kruže u medijima u Bosni i Hercegovini nisu tačni. I dalje će na snazi ostati ista pravila za zemlje Zapadnog Balkana“, navodi se u odgovoru njemačke Agencije za zapošljavanje na upit Deutsche Wellea. Prema regulativi o zapošljavanju stranaca, državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Srbije se u periodu od 2016-2020. mogu dobiti saglasnost za obavljanje posla, samo ako se molba podnese Konzularnom predstavništvu Njemačke u inostranstvu. Saglasnost se ne smije dodijeliti ukoliko je podnosilac molbe u posljednja 24 mjeseca bio u proceduri za dobivanje azila.

Jobwunder (picture-alliance/dpa/C. Rehder)

Demantij medijskih navoda objavila je i ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini:

„Ambasada saopštava da nisu tačne informacije da će od 1.1.2018. na snagu stupiti novi zakon koji omogućava da se državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije, zapošljavaju u državama Evropske unije pod istim uslovima kao EU-državljani. Sugeriramo da se na internet stranici Njemačke ambasade informišete o uslovima i predviđenom vremenu čekanja za izdavanje radnih viza“, navodi se u saopštenju.

Državljani Bosne i Hercegovine ponadali su se da bi mogli  izbjeći čekanje na termin u Ambasadi Savezne Republike Njemačke, koja daje saglasnost za rad u Njemačkoj i koje ponekad traje mjesecima. No, nakon što su zvanične njemačke institucije poput Agencije za rad i Ambasade u Sarajevu demantovale navode, pojavilo se veliko razočarenje. „Bilo bi lijepo da je ovo istinito“, kažu jedni, a drugi poput Narcise Selman navode da je to bilo za očekivati i da se moglo očekivati da je to dezinformacija:  “Ljudi su jučer masovno dijelili vijesti sa bh.portala da se od 1 januara moze bez viza. No, BiH nije u EU, nova vlada tek se formira, a zakoni će se prije pooštriti nego liberalizovati s obzirom, ako se zna ko je sve ušao u vlast, neće nas tako lako tamo“.

Drugi opet, koji se nalaze na praksi u Njemačkoj ili imaju studentsku vizu, ako imaju izglede da tu rade, moraju još jednom da prođu cijelu proceduru Ministarstva vanjskih poslova Njemačke. To za njih znači da moraju izaći iz Njemačke, vratiti se u zemlju porijekla i podnijeti u njemačkom diplomatsko-konzularnim predstavništvu molbu za dobijanje saglasnosti za rad.

DW

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)