Home / Kapital / Izvještaji / Svjetske berze u padu, u fokusu niske cijene nafte i porezna reforma u SAD-u

Svjetske berze u padu, u fokusu niske cijene nafte i porezna reforma u SAD-u

NA WALL Streetu su jučer burzovni indeksi pali drugi dan zaredom, što je ponajviše posljedica pritiska na dionice u energetskom i tehnološkom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,59 posto, na 23.271 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 posto, na 2.564 boda, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 6.706 bodova.

I jučer su, kao i u prethodna tri dana, pod najvećim pritiskom bile dionice u energetskom sektoru. S&P indeks tog sektora izgubio je u posljednja četiri dana oko 4 posto, što je posljedica oštrog pada cijena nafte.

Od prošloga tjedna, kada su dosegnule najviše razine u dvije i pol godine, cijene barela na londonskom i američkom tržištu potonule su gotovo 5 posto.

Padaju cijene nafte

Nakon snažnog rasta posljednjih mjeseci, cijene ‘crnog zlata’ sada su pod pritiskom zbog procjena da će u SAD-u proizvodnja rasti, dok su jučer objavljeni podaci pokazali da su prošloga tjedna u SAD-u neočekivano porasle zalihe nafte i benzina, što ukazuje na slabost potražnje.

“Cijene nafte pale su s nedavnih visokih razina, a one najviše utječu na kretanje cijena dionica velikih energetskih kompanija”, kaže Peter Jankovskis, direktor tvrtke OakBrook Investments.

Cijena dionice najveće svjetske naftne kompanije Exxona pala je 1,3 posto, dok je dionica Schlumbergera pojeftinila 2 posto.

Pod pritiskom i tehnološki sektor

Pod pritiskom se jučer našao i tehnološki sektor, koji je od početka godine porastao više od 35 posto, pa je i najveći dobitnik među svim sektorima.

“Taj je sektor zabilježio snažan uspon od početka godine, pa su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta”, objašnjava Jankovskis.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u, s obzirom da je jučer nekoliko senatora iz redova republikanaca poručilo da se ne slaže s prijedlogom kolega iz Senata.

A prijedlog republikanaca iz Senata razlikuje se u nekoliko ključnih točaka od prijedloga stranačkih kolega iz Zastupničkog kongresa, pa je sudbina porezne reforme vrlo neizvjesna.

Tržište kapitala snažno raslo od dolaska Trumpa

Tržište kapitala snažno je raslo od pobjede Donalda Trumpa na lanjskim predsjedničkim izborima, među ostalim, i zbog njegovog obećanja da će drastično smanjiti poreze. Stoga se ulagači sada plaše korekcije cijena dionica ako ta reforma podbaci u odnosu na očekivanja.



Među rijetkim dobitnicima bio je jučer S&P indeks bankarskog sektora, s rastom od 0,6 posto, što se zahvaljuje očekivanjima da će američka središnja banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope.

Na taj zaključak jučer su ulagače naveli podaci o rastu inflacije i prometa u trgovini na malo.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 posto, na 7.372 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,44 posto, na 12.976 bodova, a pariški CAC 0,27 posto, na 5.301 bod.

izvor/Index/

POTPIS

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)