Home / Vijesti / BiH / ALARMANTNO-objavljeni rezultati finansijske revizije Grada Bihaća

ALARMANTNO-objavljeni rezultati finansijske revizije Grada Bihaća

Poslanik Naše stranke u Federalnom parlamentu Dennis Gratz, nakon hapšenja gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića 2016. godine, podnio je inicijativu prema Uredu za reviziju institucija u Federaciji BiH da se izvrši specijalna revizija budžeta Grada Bihaća, što je i učinjeno.


Za srijedu 25. oktobra 2017. zakazana je 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Bihaća na kojoj će se kao zadnja tačka Dnevnog reda naći Izvještaj o finansijskoj reviziji Grada Bihaća za period 01.01. – 31.12.2016.godine koji će gradski vijećnici imati priliku da “pretresu”.

Prisjetimo se, ubrzo nakon preuzimanja dužnosti gradnonačelnika, Šuhret Fazlić je podnio nekoliko krivičnih prijava protiv prethodne garniture za nenamjensko trošenje budžetskog novca, kao i za štetu prouzročenu po budžet prilikom realizacije tzv. KFW projekta.

Da je Fazlić to učinio s pravom potvrdili su i rezultati Izvještaja o finansijskoj reviziji Grada Bihaća za 2016. godinu koji su sačinili revizor Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tadašnjim raskidom ugovora sa izvođačem radova pri realizaciji KfW projekta – firmom Aquaterm, te uvođenjem novih izvođača u posao, pored vremenskog prolongiranja radova zbog kojih su građani Bihaća izgubili živce, prouzročena je ogromna šteta po budžet. Osim razlike u cijeni na dovršetak radova od 1.444.690 KM, spomenuti raskid ugovora je prouzročio i ostale štetne posljedice i to: garancija na kvalitetu radova 2.907.448 maraka, dodatni troškovi nadzora zbog produženja roka izvođenja radova 469.399 maraka i asfaltiranje ulica u zoni izvođenja radova 1.800.000 maraka, kazali su revizori, između ostalog, u svom izvještaju.

Nepoštivanje odredbi ostalih zaključenih ugovora je dovelo do nepotrebnih troškova za Grad Bihać u ukupnom iznosu od 6,6 miliona maraka.

Preko 6 miliona KM namjenskih sredstava nenamjenski je utrošeno od čega 1.700.000 KM od Fonda za zaštitu okoliša, od Sliva rijeke Save 190.000 KM, Kantonalne bolnice 250.000 KM, sredstva civilne zaštite 1.700.000 KM, od sistema za otpadne vode u Gati koji nije izgrađen potrošeno je 157.000 KM, za utopljavanje zgrada 160.000 KM, te za deponiju 83.000 KM.

Akululirani deficit na dan 31.12.2016. godine izosio je oko 25 miliona KM, a radi nesavjesnog poslovanja revizori navode da nisu sa sigurnošču u mogućnosti potvrditi potraživanja dobavljača od Grada u iznosu od 8.011.710 KM zbog netačnih, nažurnih i nepropisno vođenih računovodstvenih evidencija u finansijama Grada, kao ni iskazano stanje dugoročnih plasmana u iznosu 4.865.067 KM i kratkoročnih plasmana u iznosu 528.185 KM, stanje iskazanih izvora sredstava u iznosu 5.464.767 KM i ostalih izvora sredstava u iznosu 479.264 KM.

Pored navedenih nepravilnosti, Ured za reviziju institucija u FBiH u Izvještaju o reviziji uočio je niz drugih nelogičnosti i kršenja Zakona o budžetima u FBiH, Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH, Zakona o javnim nabavkama i Pravilnika o knjigovodstvu budžeta u FBiH.

Svi nalazi revizora potvrdili su Fazlićeve tvrdnje sa početka ove godine, da se prilikom njegovog preuzimanja dužnosti Grad Bihać nalazio u dobiozi od oko 45 miliona KM, zbog čega je tad putem krivičnih prijava od Kantonalnog tužilaštva zatražio utvrđivanje odgovornosti bivšeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića (SDA) i njegovih suradnika.

Kompletan Izvještaj o finansijskoj reviziji Grada Bihaća možete pogledati OVDJE. Bihaćka javnost iščekuje poteze pravosudnih institucija.

izvor/ABC/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Poziv za učešće u jedinstvenom istraživanju o poboljšanjima i promjenama u preduzećima

Banja Luka, 2.11.2023.) Eda – Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)