Home / Vijesti / BiH / POSLOVNI SUSRET U ŽIVINICAMA POKAZAO SLIKU PRIVREDE TUZLANSKOG KANTONA

POSLOVNI SUSRET U ŽIVINICAMA POKAZAO SLIKU PRIVREDE TUZLANSKOG KANTONA

Jučer je u općini Živinice održan susret načelnika i privrednika ove općine. Poslovni skup je bio prilika da se pokažu rezultati privrede općine Živinice i predstavi stanje u privredi Tuzlanskog kantona.

Skupu su se obratili dr. sc. Samir Kamenjaković, načelnik općine Živinice, koji je govorio o putu općine Živinice od službe ka istinskom servisu poslodavcima i investitorima; Hamdija Numanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice koji je potvrdio transformaciju Općinskog vijeće u aktivnog sudionika izgradnje povoljnog poslovnog ambijenta za poslodavce i investitore te gospodin Željko Mandić, predsjednik Udruženja poslodavac Općine, koji se kratko osvrnuo na značaj udruženja u razvoju poslovnog okruženja u kojem djeluju, pa i šire.


Bisnode BH je predstavio stanje privrede Tuzlanskog Kantona, prof.dr. Bahrija Umihanić je predstavio profil privrede općine Živinice, temeljen na rezultatima poslovanja u periodu 2014-2016; a Samir Vildić, direktor organizacije BIGMEV, pokazao je mogućnosti unaprjeđenja poslovanja uz podršku ove organizacije.

Ovo je bila prilika i da se dodjele priznanja najuspješnijim poslodavcima Općine Živinice za 2016. godinu, za prvih 10 kompanija prema prijavljenom prihodu za 2016. godinu: Disk d.o.o., Vega-Mix d.o.o., Agrona d.o.o., Aden d.o.o., ZH.-ZOLA d.o.o., SONRA d.o.o., RMU Đurđevik, profine BH d.o.o., ALFE-MI d.o.o. i OMEGA d.o.o. Posebne nagrade za uspješan rad i doprinos razvoju privrede opštine Živinice dobile su tri najuspješnije kompanije – ALFE-MI, profine i Omega.

USPJESI OPĆINE ŽIVINICE



Načelnik općine Živinice, dr. sc. Samir Kamenjaković, posebno je istakao činjenicu da je općina Živinice sa 26. mjesta u 2015. došla na 21. po rangu razvijenosti, prema socio-ekonomskim pokazateljima za 2016 godinu, koji su objavljeni od strane Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

O daljim planovima za razvoj načelnik je izjavio: “Općina Živinice je u budžetu za 2017. godinu predvidjela 350.000 KM za uređenje poslovne zone „Ciljuge 2“. U toku je izvođenje infrastrukturnih radova u pomenutoj zoni i to uređenje kanalizacione i vodovodne mreže, nakon čega će uslijediti i asfaltiranje pristupnog puta. Zbog veoma povoljne cijene zemljišta, geografske lokacije, uređenje poslovne zone, općina Živinice je postala veoma povoljna lokacija za investiranje, tako da je veliki broj domaćih i stranih investitora izrazio interes za investiranje u poslovnu zonu „Ciljuge 2“. Trenutno, općine Živinice je sklopila sporazum sa 3 strane kompanije (2 iz Austrije i 1 iz Njemačke) koje će do kraja godine početi sa izgradnjom poslovnih objekata u sklopu poslovne zone i zaposliti između 250-350 radnika. “

“Ovo je tek prva u nizu manifestacija i susreta koje planiramo redovno održavati sa svojim poslodavcima, da što bolje sarađujemo i podržavamo jedni druge u cilju razvoja privrede i same općine. Posebno mi je drago da je na prvom susretu „Načelnik sa poslodavcima- milionerima“ prisustvovalo preko 40 predstavnika kompanija, ne samo Živinica već i sa drugih općina kantona, Kalesije, Gračanice, Doboja i Tuzle“ dodao je načelnik Kamenjaković.

O tome da su privrednici Živinica vrlo spremni na aktivan rad po ovom pitanju potvrđuje i činjenica koju je istakao Željko Mandić, Predsjednik Udruženja poslodavaca Živinica, jedan od inicijatora osnivanja ovog kao i Udruženja poslodavac na nivou Tuzlanskog kantona:«Udruženje broji preko 40 kompanija sa područja općine Živinice koji upošljavaju preko 70% svih zaposlenih na općini Živinice. Smatramo da ovakva udruženja mogu uveliko utjecati na razvoj poslovnog okruženja u kojem djelujemo, stoga smo pokrenuli inicijativu za osnivanje udruženja na nivou kantona.«
Prema analizi koju je prof.dr. Bahrija Umihanić pripremio na osnovu podataka iz Bisnode izvještaja o poslovnim subjektima ove općine, u općini Živinice je 370 pravnih lica koja su u predala financijski izvještaj za 2016. godinu. Ove kompanije su ostvarile prihod od 576.653.149. KM, netto dobit u iznosu od 32.773.383 KM i zapošljavaju 5.306 radnika. Po svim pokazateljima, općina Živinice je u stalnom rastu i pokazuje značajan napredak.
Ovo je još jedan u nizu poslovnih susreta koji Bisnode organizuje ili se uključuje kao suorganizator u sklopu kampanje kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja. Susret je bio prilika da se kroz predstavljanje stanja u privredi Tuzlanskog Kantona, pokažu ciljeve kampanje i aktivnosti Bisnodea. “Ovim aktivnostima želimo pokazati i značaj pouzdanih i kvalitetnih informacija koje Bisnode BH koje pružamo privrednicima i općinama, a koje mogu uticati na razvoj njihovog biznisa i stvoriti prostor za nova ulaganja i napredovanja u svrhu razvoja lokalne privrede,“ dodala je Zlata Mulać, direktorica Bisnode BH. “Želja nam je biti jedan od učesnika procesa koji će osnažiti i unijeti novi kvalitet i u odnos javne uprave sa privrednicima, na putu ka zajedničkom cilju: osnaživanju privrede kroz lokalni do regionalnog karaktera.“

STANJE U PRIVREDI TK

Prema Bisnode analizi koja je predstavljena na susretu u Živinicama, u Tuzlanskom kantonu ima 27.319 registrovanih pravnih lica, koja nisu u postupku likvidacije ili stečaja od čega je 3.744 pravnih lica koja su predala finansijske izvještaje Agenciji FIA do 01. 03. 2016. Novoosnovanih subjekata u zadnjoj godini je 88 a blokiranih 400 (11,6% ) što je ispod prosjeka BiH (15,5%).

Tradiciju privrede TK pokazuje struktura registriranih pravnih lica: 60,28% kompanija u TK poslije više od 10 godina. Najviše pravnih lica u TK je registrirano u djelatnosti trgovine na veliko i malo (32,35%), što je trend i u cijeloj BiH. Ova djelatnost generira i najviše prihoda i dobiti

Preduzeća u TK ostvaruju 14,2% od ukupnih prihoda i 16,4% netto dobiti Fedracije BiH a realizovale su izvoz u visini od 1.285.366.827 KM tako da TK učestvuje sa 19,5% u ukupnom prihodu FBiH ostvarenom od izvoza.

20,1% prihoda TK dolazi od izvoza robe i učinaka na strana tržišta.

Broj radnih mjesta se povećava u zadnje tri godine. U 2016. prijavljeno je 4.169 radnih mjesta više nego u godini prije, što je povećanje od 7,2%. Privredni subjekti u TK pokazuju niži trošak plata po zaposlenom nego je to prosječno u u FBiH.
Financijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju rast po svim pokazateljima, što ukazuje na stabilnost poslovanja kompanija. Distribucija likvidnosnog rejtinga (Bisnode dinamična ocjena) poduzeća u TK ukazuje na prosječnu likvidnost.
Iako među 10 najvećih kompanija prema prijavljenom ukupnom prihodu za 2016. imaju i dvije blokirane, ove kompanije ostvaruju 32,4% prihoda, 30,4% neto dobiti i kreiraju 26,1% radnih mjesta u TK.

IMG_3145

Izvor/Bisnode/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)