Home / After Work / DŽEKO SRUŠIO TOTTIJA Kako je bosanski kralj malih utakmica postao legenda Serie A?

DŽEKO SRUŠIO TOTTIJA Kako je bosanski kralj malih utakmica postao legenda Serie A?

OD BLATA DO ZVIJEZDA i natrag, pa opet sve iz početka. Tako se može sažeti vožnja koju je na rimskom i talijanskom luđačkom vrtuljku emocija u niti dvije godine par puta odvozio Edin Džeko.

Nakon što je s dva gola i asistencijom donio Romi pobjedu 4:1 u derbiju kod Milana u 34. kolu Serie A, te se tako s 27 golova popeo na prvo mjesto liste strijelaca, ispred Higuaina, Belottija, Icardija, Mertensa… u Italiji i njenom ludom glavnom gradu slave ga oni koji su ga jučer pljuvali i prekjučer hvalili, ali tako je to s Džekom i Talijanima.
Bosanski dijamant spomenutim dvostrukim poentiranjem nanizao je nekoliko fantastičnih golgeterskih podviga: srušio je tri rekorda (dva vlastita i jedan klupski), uspio ono što nijednom igraču Rome nije već 82 godine, došao na samo dva koraka od toga da postane najbolji strijelac velikog kluba u povijesti kada je u pitanju broj golova u jednoj sezoni, te na jedan gol od izjednačavanja golgeterskog talijanskog rekorda također u jednoj sezoni.
Ali, krenimo redom. Džeko je za manje od prvih pola sata, prvo nogom s ruba kaznenog prostora, a onda glavom na ubačaj iz kornera, sjajno zakucao dva efektna gol i tako ušutkao San Siro, ali i postavio vlastiti golgeterski rekord u jednoj sezoni, odnosno srušio onaj iz 2008/09. Tada je Wolfsburg do naslova prvaka vodio s 26 golova, što mu je do velike noći u Milanu bio osobni rekord. Ali, drugim golom Rossonerima došao je do novog, jer to mu je bio 27. prvenstveni zgoditak.
Ovim golom također je postavio novi rekord ukupnog broja zgoditaka u jednoj sezoni. Drugi koji je zabio Donnarummi bio mu je 37. od početka sezone u svim natjecanjima i tako je za jedan gol nadmašio učinak iz spomenute sezone u Njemačkoj.
Džeko je drugim golom Milanu nadmašio još jednu golgetersku ikonu Rome i Serie A ove sezone. Podsjećamo, s dva gola Pescari u 14. kolu Serie A, došao je do čak 17 golova u 20 nastupa za Romu od početka sezone, čime je srušio 16 godina stari rekord velikog Gabriela Batistute koji je u jesen 2000., na početku kampanje u kojoj će Roma osvojiti treći i za sada posljednji scudetto, zabio 15 zgoditaka u prvih 20 utakmica. Džeko je Batistutu poslao u povijest s 12 golova u Serie A i pet pogodaka u Europa ligi.
Isto je sinoć napravio i Francescu Tottiju. Obožavani kapetan najviše golova u Serie A postigao je u sezoni 2006/07, kada je zabio 26. Džeko je prvim golom Milanu izjednačio Tottijev rekord, a drugim ga srušio.
Džeko je tako postao i prvi Romin igrač koji je postigao 27 golova u Serie A u sezoni još od Enriquea Guaite i davne 1934/35. Ako u tri preostala kola postigne dva gola, Džeko će izjednačiti klupski rekord golova u jednoj sezoni u Serie A, koji drži jedan Riječanin. Rodolfo Volk 1931. postigao je 29 prvenstvenih golova, što do danas nije nadmašio nitko.
Bosanskom strijelcu još manje je potrebno da izjednači ili sruši talijanski golgeterski rekord. Najviše golova u jednoj sezoni u svim natjecanjima za talijanske klubove postigla su četiri igrača. Po 38 golova zabili su Nordhal (Milan) u sezoni 1950/51, Angelillo (Inter) 1958/59, Cavani (Napoli) 2012/13 i Higuain (Napoli) 2015/16.
Kako vidimo, Džeko je ove sezone u nekoliko kategorija ušao u golgetersku povijest Rome i Serie A, srušio rekorde velikana, dok je na korak ili dva od izjednačavanja i postavljanja drugih.

“U Italiji vas, kao i u Bosni, ne kritiziraju, nego vrijeđaju. Tako da sam navikao na to.” Priča o preporodu čovjeka koji nije od puno riječi, ali je od itekako puno golova

EDIN DŽEKO nesposoban je zabijati i protiv najtrulijih obrana. Kapetan BiH je spor, ne izgleda kao nogometaš, nego biljka posađena na travnjaku. Psihički je slomljen, ima mentalnu snagu djeteta iz vrtića.
Ali, kako smo već pisali, nije Bosanskom dijamantu u kratkom boravku u Italiji sve bilo tako blistavo. Nakon što je u ljeto 2015. došao u Romu za 15 milijuna eura kao prekobrojan u Manchester Cityju, daleko više je privlačio pažnju i dizao živce navijačima promašajima nego golovima. Uostalom, u 39 utakmica prošle sezone postigao ih je samo deset. Premalo za napadača koji je prije toga u osam sezona Bundeslige i Premier League zabio gotovo 120.
Izvor/Index/
Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)