Home / Vijesti / BiH / Zvizdić i Ramljak danas u Sarajevu o krizi u “Agrokoru”

Zvizdić i Ramljak danas u Sarajevu o krizi u “Agrokoru”

Povjerenik hrvatske vlade za “Agrokor” Ante Ramljak doputovat će danas u Bosnu i Hercegovinu da bi s predstavnicima vlasti te „Agrokorovih“ firmi u BiH razgovarao o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje.

Ramljak će se danas u Sarajevu sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, predstavnicima firmi „Agrokor“ Grude, „Ledo“ Čitluk, „Zvijezda“ Sarajevo, „Konzum“ Sarajevo, „Velpro Sarajevo“ i „Superkartica“ Sarajevo, a, kako saznaje Fena, u Vijeću ministara BiH, pridružit će im se i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, iako je ranije bilo najavljeno da neće biti u mogućnosti da prisustvuje tom skupu. Također, sastanku će prisustvovati i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vechio.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, zbog ranije preuzetih obaveza, izostat će s ovog skupa, kako je i ranije potvrđeno.

Očekuje se razgovori o poslovanju “Agrokorovih” firmi u BiH koje osiguravaju radna mjesta za više od pet hiljada zaposlenih.

Nosilac poslovnih aktivnosti “Agrokora” u BiH je trgovinski lanac “Konzum”, koji posluje kao samostalna kompanija.

Najveći dio poslovanja “Agrokorove” firme-kćeri u BiH ostvaruju na području Federacije BiH. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u “Agrokoru” ispostavilo se kako su dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutno na razini od gotovo 130 miliona konvertibilnih maraka (gotovo 66,5 miliona eura).

“Agrokorove” firme u BiH, pritom, nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak saradnje uz uvjet da im se pruže jamstva za redovito plaćanje isporučene robe.

izvor/Avaz/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)