Home / Vijesti / BiH / Zvizdić i Ramljak danas u Sarajevu o krizi u “Agrokoru”

Zvizdić i Ramljak danas u Sarajevu o krizi u “Agrokoru”

Povjerenik hrvatske vlade za “Agrokor” Ante Ramljak doputovat će danas u Bosnu i Hercegovinu da bi s predstavnicima vlasti te „Agrokorovih“ firmi u BiH razgovarao o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje.

Ramljak će se danas u Sarajevu sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, predstavnicima firmi „Agrokor“ Grude, „Ledo“ Čitluk, „Zvijezda“ Sarajevo, „Konzum“ Sarajevo, „Velpro Sarajevo“ i „Superkartica“ Sarajevo, a, kako saznaje Fena, u Vijeću ministara BiH, pridružit će im se i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, iako je ranije bilo najavljeno da neće biti u mogućnosti da prisustvuje tom skupu. Također, sastanku će prisustvovati i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vechio.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, zbog ranije preuzetih obaveza, izostat će s ovog skupa, kako je i ranije potvrđeno.

Očekuje se razgovori o poslovanju “Agrokorovih” firmi u BiH koje osiguravaju radna mjesta za više od pet hiljada zaposlenih.

Nosilac poslovnih aktivnosti “Agrokora” u BiH je trgovinski lanac “Konzum”, koji posluje kao samostalna kompanija.

Najveći dio poslovanja “Agrokorove” firme-kćeri u BiH ostvaruju na području Federacije BiH. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u “Agrokoru” ispostavilo se kako su dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutno na razini od gotovo 130 miliona konvertibilnih maraka (gotovo 66,5 miliona eura).

“Agrokorove” firme u BiH, pritom, nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak saradnje uz uvjet da im se pruže jamstva za redovito plaćanje isporučene robe.

izvor/Avaz/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)