Home / Vijesti / BiH / Triglav Osiguranje Sarajevo bilježi rast poslovanja u 2016. godini

Triglav Osiguranje Sarajevo bilježi rast poslovanja u 2016. godini

Grupa poslovala uspješno, predloženi iznos dividende 2,5 eur

Poslovanje Grupe Triglav u 2016. godini bilo je uspješno i u skladu sa strateškim smjernicama, koje se zasnivaju na profitabilnosti i bezbjednosti poslovanja te na očuvanju finansijske stabilnosti. Na sjednici, koja je održana 4. 4. 2017., Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav potvrdio je revidirani godišnji izvještaj Grupe Triglav i matičnog društva za 2016. godinu. Uprava i Nadzorni odbor zajedno će da predlože skupštini da dio akumulirane dobiti u visini od 56.837.870,00 EUR odobri za isplatu dividendi, što predstavlja 69% konsolidovane neto dobiti Grupe Triglav ostvarene u 2016. Predlaže se dividenda od 2,50 eura bruto po dionici. Obavještenje  o sazivu skupštine dioničara Zavarovalnice Triglav biti će objavljeno 21. 4. 2017. Triglav Osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, je u 2016. godini uprkos nepovoljnom poslovnom ambijentu poslovalo dobro, što se odražava kroz 9,7 % višu fakturisanu bruto premiju osiguranja nego u 2015. godini i predstavlja rast iznad prosječnog rasta tržišta.

Triglav osiguranje
Triglav osiguranje

Dobit Grupe viša od planirane. Grupa je ostvarila bruto poslovnu dobit u visini od 95 miliona eura (planirana je između 80 i 90 miliona eura), što je prvenstveno posljedica veoma uspješnog poslovanja u djelatnosti osiguranja. S druge strane, na poslovanje su negativno utjecale još uvijek nepovoljne prilike na finansijskim tržištima, a kao posljedica toga i pad prinosa od finansijskih ulaganja od 27% ako se ne uračuna prinos od  osiguranja na temelju ugovora o životnom osiguranju vezanog uz jedinicu.

Uspješno poslovanje u osiguravajućoj djelatnosti. Već drugu godinu ostvaren je rast premija. Grupa je fakturisala 936 miliona eura konsolidovane bruto premije osiguranja i suosiguranja, a planirano je bilo oko 900 miliona eura. U svih šest zemalja gdje je Grupa prisutna postignut je rast premija. U Sloveniji je rast bilo 2%, na tržištima izvan Slovenije Grupa je fakturisala 17,3% konsolidovane premije, dok je prosječni rast premija Grupe Triglav iznosio 2% odnosno 9%, ako se kod godišnjeg poređenja uzme u obzir prodaja češkog društva za osiguranje u 2015. godini. Fakturisane bruto štete Grupe i bruto operativni troškovi osiguravajuće djelatnosti Grupe bili su za 2% viši nego godinu dana prije toga, i to prvenstveno zbog viših troškova pribave osiguranja. Dobro poslovanje u osnovnoj djelatnosti imovinskih i zdravstvenih osiguranja u 2016. godini odražava kombinovani količnik Grupe Triglav  u visini od 92,9% (planirana vrijednost oko 95%). Ovaj indikator mjeri uspješnost u osiguravajućoj djelatnosti bez prinosa od ulaganja, a njegova vrijednost ispod 100 znači da je poslovanje pozitivno.

Poboljšane kreditnih rejtinga, čvrsta finansijska stabilnost i vodeći položaj u Adria regionu. Priznate kredit rejting agencije S&P Global Ratings i A.M. Best povećale su već ionako visoke kreditne rejtinge Triglav grupe s »A-« na »A«. Rejtinzi imaju stabilnu srednjoročnu prognozu. Grupa Triglav kao vodeća osiguravajuća i finansijska Grupa u Sloveniji svoj je tržni udio povećala za 0,2 odstotnih bodova na 36,2%. Svoj je položaj na tržištu poboljšala tako u Srbiji kao i u Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori njen udio na tržištu pao za manje od 1%, sa time da je u tim državama uvjerljivo održala svoj vodeći položaj na tržištu.

Sa novom strategijom u 2017. godinu. Grupa Triglav je sljedeće četverogodišnje razdoblje započela krenuvši na put prema modernoj, inovativnoj i dinamičkoj finansijsko-osiguravajućoj grupi, koja čvrst ostaje na vodećem mjestu u Sloveniji i u širem regionu. Nova strategija stavlja glavni naglasak poslovanje prilagođeno strankama i usmjereno u digitalizaciju, višekanalni pristup i usluge asistencije. Osiguranje i upravljanje imovinom ostaju dva stuba Grupe Triglav, dok će drugi stub biti dodatno ojačan. Grupa ostaje prisutna na postojećim tržištima u regionu u koje namjerava i dalje odgovarati odgovorno i aktivno.

Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je izjavio: »Zadovoljni smo sa poslovanjem u 2016. godini, a rezultati su čak viši od planiranih. U 2017. ulazimo u novo četverogodišnje razdoblje. Uprava i Nadzorni odbor zajedno će ovogodišnjoj skupštini predložiti raspodjelu akumulirane dobiti Grupe i isplatu dividendi za 2016. godinu u skladu sa politikom o dividendama matičnog društva. Kod toga se uzima u obzir postojeća i očekivana adekvatnost kapitala Grupe kao i korištenje kapitala i izvori kapitala prema vlastitoj procjeni rizika. U slučaju da se odobri dividenda u predloženom iznosu, dionica Zavarovalnice Triglav ostat će jedna od najunosnijih u Sloveniji i globalno u osiguravajućem sektoru.“ 

Grupa Triglav na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine

Triglav Osiguranje Sarajevo je u 2016. godini zabilježilo rast premije i fakturisalo 20,4 miliona eura (40,1 miliona KM) premije osiguranja, što je za 9,7 % više u odnosu na godinu ranije i predstavlja rast iznad prosječnog rasta tržišta osiguranja. Veći rast premije Društvo je ostvarilo u segmentu životnih osiguranja, 24,7% premije više nego prošle godine, i popravilo svoj tržišni udio na tržištu Federacije BiH (na 9 %).

Edib Galijatović   Predsjednik uprave Triglav d.d. Sarajevo
Edib Galijatović
Predsjednik uprave Triglav d.d. Sarajevo

Direktor Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović, je povodom objave rezultata izjavio: „Uprkos jakoj konkurenciji, uspjeli smo povećati premiju osiguranja u odnosu na prethodnu godinu. Ključ uspjeha je bio fokus na potrebe klijenata za što boljom ponudom, ali isto tako i brzom i efikasnom isplatom šteta. Nastavljamo sa aktivnim nastupom na tržištu, jačanjem učinkovitosti prodajne mreže i oblikovanjem usluga prema potrebama osiguranika. Primjer koji ide u tom pravcu je osiguranje auto asistencije, koje klijentima pruža 24-satnu pomoć, kao zaštitu od mogućih neprijatnosti pri korištenju motornog vozila u zemlji i inostranstvu.“

Digitalni godišnji izvještaj i publikacija za investitore. Godišnji izvještaj Grupe Triglav i Zavarovalnice Triglav za 2016. godinu dostupan je u PDF formatu na web stranici triglav.eu. Izvještaj pod naslovom »Naši ciljevi. Naša strast.« objavljen je i na samostalnom sajtu http://letnoporocilo.triglav.eu/2016/ i http://annualreport.triglav.eu/2016/. Ovaj put godišnji izvještaj prati i poslovna publikacija za investitore koja nudi dodatan pogled na bitne oblasti poslovanja, kao što su nova strategija za period 2017.-2020., tržišni položaj i mogućnosti za razvoj Grupe Triglav.

izvor/Grupa Triglav/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)