Home / Kapital / Izvještaji / Banke nisu vjerovale Todoriću, a jesu Tedeschiju ili Podravci

Banke nisu vjerovale Todoriću, a jesu Tedeschiju ili Podravci

KAO ključni problem posrnulog poslovanja Agrokora ističe se visina kamata koje je Todorićev koncern plaćao za svoje širenje. Iz samog Agrokora to su godinama objašnjavali time što nose teret države u kojoj posluju, te iz tog razloga ne mogu imati bolji rejting.

I analitičari su često isticali kako se Lidl zaduživao po kamatnoj stopi manjoj od 1 posto, dok je Agrokor morao vraćati svoje dugove uz 10-postotnu kamatu. Tko se mogao boriti s takvom konkurencijom koja se širi uz deset puta manje kamate?

Jesu li bankari bili šovinisti?

U obrani Todorićevog vizionarstva ide se toliko snažno da čak i uobičajeni zagovornici banaka sada njih optužuju za Agrokorovu propast, prozivajući ih zbog kreditnog šovinizma. Todorića je, po njima, takav pristup natjerao da potraži pomoć kod Rusa. Oni su ga pristali kreditirati puno povoljnije, uz gotovo duplo jeftiniju kamatu. Dakle, Zapad ga je navodno reketario, pa se morao okrenuti Rusima.

No nije li i on sam bio odgovoran za svoj rejting? U Hrvatskoj je bilo velikih poduzetnika kojima banke i tržišta puno više vjeruju i koje se zadužuju mimo hrvatskog rejtinga, kao da su bliže Zapadu. Tedeschijeva Atlantic grupa izdala je lani obveznice u vrijednosti 200 milijuna kuna s prinosom od 3,1 posto. Podravka se kod EBRD-a i još četiri banke zadužila za 123 milijune eura s kamatom ispod 2 posto.

Atlantic i Podravka zaduživali su se jeftinije

Jasno, i njima su kamate ranijih godina bile više, ali opet znatno niže od Todorićevih dvoznamenkastih. Atlantic je 2011. imao prinos na obveznice od 5,7 posto, dok je
Agrokor godinu kasnije imao gotovo 10 posto.


Iz ovoga je jasno da prema Todoriću ipak nije bilo bankarskog šovinizma, odnosno barem ne u većoj mjeri nego prema ostalima. Stvar je ipak poslovna, bez obzira na to što kompanije baš kao i građani plaćaju kroz kamate i cijenu državnog junk rejtinga. No kolika je ona bila u konačnici, uvijek je ovisilo o poslovnim rezultatima i upravljanju. Agrokor su kreditori naprosto već godinama procjenjivali previše rizičnim i neuvjerljivim, što se nažalost na kraju pokazalo i točnim.

 izvor/Index.hr/
Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)