Home / Kapital / Bankarstvo / Dionice najveće evropske banke pale za 62 posto

Dionice najveće evropske banke pale za 62 posto

Vrijednost dionica najveće evropske banke HSBC je pala nakon što je banka ostvarila veliki godišnji pad dobiti, prenosi BBC.


Banka je imala pad veći nego što je očekivala, odnosno njena dobit 2016. godine je niža za 62 posto ili 7,1 milijardu dolara prije oporezivanja dobiti.

HSBC navodi da je pad dobiti kratkotrajan te ističe da je glavni krivac za trenutno stanje prestanak poslovanja u Brazilu.

HSBC dionice pale su za 3,5 posto u Hong Kongu. Aludirajući na izbore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i glasanje Velike Britanije da napusti Evropsku uniju (EU), banka je saopćila da će 2016. godinu dugo pamtiti po značajnim i uglavnom neočekivanim ekonomskim i političkim događajima.

“Ove promjene geopolitičkih i ekonomskih odnosa su definirale razvijanje ekonomije između banke i ostatka svijeta”, rekao je predsjednik Douglas Flint.

Prema njegovim riječima, neizvjesnosti su stvorile promjene koje su privremeno utjecale na investicionu aktivnost i doprinijele nestabilnom finansijskom stanju na tržištu.

Gledajući u budućnost do kraja 2017. godine, banka je rekla da je ishod američkih izbora dodatno zabrinuo administraciju HSBC-a.

Banka je saopćila da bi nastavak ovakvog trenda pada dobiti mogao dovesti do poremećaja u globalnoj trgovini i utjecati na liniju poslovanja.

 izvor/Klix/
Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)