Home / Kompanije i Tenderi / ISIS digao u zrak postrojenja INE u Siriji-Pogledajte Video

ISIS digao u zrak postrojenja INE u Siriji-Pogledajte Video

MINISTAR vanjskih i europskih poslova, Davor Ivo Stier, danas je u Novom Marofu za N1 potvrdio kako je ISIS odgovoran za napad na INA-ina plinska postrojenja u Siriji.

Kazao je da prva izvješća koja je ministarstvo dobilo potvrđuju informaciju da su pripadnici Islamske države bombom raznijeli i INA-ina postrojenja u Siriji.

POGLEDAJTE ISPOD:

https://youtu.be/PluyKg6xeUY?t=10




“Tražit ćemo i nova izvješća i dodatnu potvrdu, kao i procjenu štete”, kazao je Stier.

Kako je Index objavio još sinoć, teroristi Islamske države digli su u zrak plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa. Organizacija se operacijom pohvalila putem Amaq Newsa, njihovog propagandnog kanala.

Kao što je vidljivo na službenim stranicama INA-e, u bloku Hayan vršila su se istraživanja (završena 2007. godine) koja su dovela do šest otkrića plina i nafte (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur).

Prema navodima na društvenim mrežama, detonacija je uslijedila nakon što su ISIS-ovci na tom području postavili velike količine eksploziva. Snimkom eksplozije su se na društvenim mrežama pohvalili sami ISIS-ovci putem svoje agencije Amaq. Istim medijskim kanalom ISIS je poručio kako su postrojenje, koje je dnevno proizvodilo tri milijuna kubičnih metara plina, digli u zrak kako bi se osvetili sirijskom predsjedniku al-Asadu. ISIS u poruci poslanom preko agencije Amaq tvrdi da su napravili veliku štetu Asadovu režimu.

INA prestala s eksploatacijom nafte i plina 2012.

Kako bi se krenulo s djelatnostima vezanima uz naftu na tom području, uspostavljena je joint-venture kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), koju su suosnovali INA i GPC (General Petroleum Company).

Zbog okolnosti “više sile” – sukoba u Siriji i složene političke situacije, INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su samo 57 dana, i to 2012. godine.

Balkan Insight navodi kako je INA prestala izvlačiti naftu i plin 2012. godine zbog sankcija koje je Europska unija nametnula Siriji, no kako su nalazišta ostala u vlasništvu INA-e.

INA o povratku postrojenja u Siriji

INA se krajem prošlog mjeseca očitovala o mogućnosti povratka sirijskih polja. Iz kompanije su tada upozorili kako je sigurnosna i politička situacija u Siriji toliko složena da postoji opravdana sumnja da će u sljedećih nekoliko godina biti razriješena.

“Pridržavajući se Odluke Vlade RH o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, INA je u veljači 2012. proglasila “višu silu” i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti “više sile”. Također, zbog neizvjesne političke situacije u Siriji INA je u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Do sada je ukupno otpisana vrijednost u iznosu od oko 3,4 milijarde kuna, na način da je u 2013. i 2015. otpisano oko 1,5 milijardi kuna Inine imovine u Siriji, a u 2015. oko 400 milijuna kuna. Uslijed ratnih zbivanja pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIS-a.

Osnovni preduvjet za nastavak INA-inih prekinutih aktivnosti vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji je potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi. Tek kada ti uvjeti budu ispunjeni, INA-ini stručnjaci budu u mogućnosti na terenu izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja, možemo početi s pregovorima o povratku, pregovorima o novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete. U međuvremenu, INA pomno prati razvoj situacije”, poručili su iz INA-e krajem prošlog mjeseca.

izvor/Index/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)