Home / Vijesti / BiH / Sarajevo među 10 najopasnijih gradova u Evropi

Sarajevo među 10 najopasnijih gradova u Evropi

Analiza platforme Numbeo koja je istraživala svjetske gradove.

Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, nalazi se na desetom mjestu među najopasnijim gradovima evropskog kontinenta. Ovo analizu napravila je platforma Numbeo, koja je istraživala svjetske gradove na osnovu brojnih faktora koji se odnose na stanje kriminaliteta, rasta krminala, sigurnost na ulicama, straha od pljački, prijetnji, maltretiranja, rasne, etničke i vjerske netolerancije i opasnosti od krađe.

Na osnovu ove analize napravljena je lista deset najopasnijih gradova evropskog kontinenta na kojoj se nalazi i Sarajevo, a gdje uglavnom prednjače Italija, Francuska i Velika Britanija.

Za Sarajevo su naveli da ima umjerenu stopu kriminaliteta. Kako dodaju, to ne znači da u Sarajevu nema silovanja, automobilskih krađa, pucnjava i imovinskih krivičnih djela koji su prema izvještaju OSAC iz 2015. godine itekako prisutni u Sarajevu.

Posebna pažnja skreće se na džeparoše kojih, kako navode, ima previše na ulicama Sarajeva, a posebno u dijelovima oko turista i javnog prijevoza.

U analizi se ističe da u Sarajevu cvjeta organizirani kriminal i da je BiH tranzitna ruta za transport droge, oružja i ljudi.

Odmah iza Sarajeva nalaze se Glasgow (Škotska), Roterdam (Holandija), Coventry (Engleska), Lille (Francuska), Marseille (Francuska), Napoli (Italija), Torino (Italija) i Bari (Italija).

Ubjedljivo najopasniji grad je Rostov na Donu koji se nalazi u južnoj Rusiji.

Riječ je o najvećem gradu u južnoj Rusiji koji je ujedno i administrativni centar Rostovske oblasti.

Ministarstvo unutarnjih poslova Rostova 2015. dodine saopćilo je da je u periodu od aprila do juna u ovom gradu pojačan stepen kriminala za 21,3 posto.

Porast je uglavnom povezan sa usponom ilegalne trgovine oružjem i posljedicama rata nakon odcijepljenja Krima u Ukrajini.

Izvor/avaz.ba/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)