Home / Vijesti / BiH / Studio Zec i Hotel Pino nominovani za prestižnu nagradu za arhitekturu

Studio Zec i Hotel Pino nominovani za prestižnu nagradu za arhitekturu

 Ova nagrada se dodjeljuje svake dvije godine od 1987., a pobjednik osvaja 60.000 dolara i skulpturu koja evocira Paviljon Mies van der Roghe u Barceloni.
pino_suton
U opisu projekta Hotela Pino Nature navedeno je da u Sarajevu uz kult ispijanja kafe postoji tradicija rekreacije na okolnim planinama koje su prava “pluća grada”. Izgled hotela Pino oslanja se na strme krovove i iskustva narodnih arhitekata, prirodnu geometriju planinskog ambijenta, taktilnost i toplinu planinarskog doma.
pino_ognjiste

Projekt Studija Zec, čiji je osnivač i vlasnik Amir Vuk Zec, jedan je od 365 arhitektonskih radova iz svih krajeva svijeta, a nominovalo ga je Udruženje arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Uz BiH još jedino Malta i Ukrajina imaju po jednog nominovanog, dok ih je najviše iz Francuske i Španije – po 28, 19 iz Velike Britanije, 17 iz Njemačke i Italije, 16 iz Danske, a 15 iz Austrije. Hrvatska ima osam nominovanih projekata, a Srbija četiri, dok su dva iz Albanije.

pino_restoran

Za nominovane radove rečeno je da su stimulišući, inovativni, da su unaprijedili postojeće uslove te pomakli granice i postavili nove standarde.

Žiri će u januaru objaviti skraćenu listu sa 40 projekata, a u aprilu će izabrati pet finalista. Dodjela nagrada bit će upriličena 26. maja u Paviljonu Mies van der Rohe.

izvor/Klix/
Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)