Home / Vijesti / BiH / Zavod zdravstvenog osiguranja USK -obavijest o plaćanju Premija za 2017 god.

Zavod zdravstvenog osiguranja USK -obavijest o plaćanju Premija za 2017 god.

Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko Sanskog Kantona je izbacio obavijest koju Vam prenosimo u cjelosti te Link koji vodi na tabele kojima se navodi koje usluge su uključene za platiše Premije 2017 godine koja ionako dovodi gradjane USK u neravnopravan položaj u odnosu ne neke dijelove države koji ovaj namet ne plaćaju.Sve ovo je običan udar na džepove ionako osiromašenog stanovništva.u nastavku su Obavještenja iz ZZO USK-a.

Obavještavaju se osigurana lica Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona da se PREMIJA za 2017. godinu može plaćati od 15.decembra 2016. godine do 30. aprila 2017. godine. Visina premije za 2017. godinu iznosi 20,00 KM po osiguranom licu. Uplatu premije osigurana lica mogu izvršiti lično, ili putem platne liste poslodavca uz obavezno dostavljanje spiska radnika za koje se plaća premija nadležnoj poslovnici Zavoda. Osigurana lica mogu na jednoj uplatnici izvršiti uplatu i za svoje članove porodice, uz obavezno upisivanje njihovih jedinstvenih matičnih brojeva. Uplatu premije za 2017. godinu nadležna Poslovnica će evidentirati u zdravstvenu legitimaciju osiguranog lica. Za sve potrebne informacije zainteresovana lica se mogu obratiti nadležnoj poslovnici Zavoda u svom mjestu prebivališta. Zbog očekivanog velikog interesa osiguranih lica za plaćanje i evidentiranje premije za 2017. godinu, sve poslovnice Zavoda će produžiti radno vrijeme do 17 sati. Kako bi se umanjile gužve na šalterima poslovnica Zavoda, mole se osigurana lica da se za ostvarivanje ostalih prava po osnovu zdravstvenog osiguranja javljaju u nadležne poslovnice u periodu od 12 do 17 sati.

PLAĆANJE PREMIJE OSIGURANIH LICA ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA UNSKO-SANSKOG KANTONA ZA 2017.GODINU Obavještavaju se osigurana lica Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona da se PREMIJA za 2017. godinu može plaćaćati od 15. decembra 2016. godine do 30. aprila 2017. godine. Visina premije za 2017. godinu iznosi 20,00 KM po osiguranom licu. Učešće osigurana lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite plaćaju u vidu premije, umjesto plaćanja učešća za svaku pojedinačnu uslugu za koju je Odlukom utvrđen iznos neposrednog učešća. Osigurano lice Zavoda, za koje obveznik obračuna i uplate doprinosa vrši redovnu uplatu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i koje ima uredno ovjerenu zdravstvenu legitimaciju, može izvršiti uplatu premije osiguranja u cijelosti ili u ratama najkasnije do 30.aprila 2017. godine. Izuzetno, za novorođenu djecu i lica koja prvi put stječu status osigurane osobe na području Unsko-sanskog kantona, a nakon isteka propisanog roka za plaćanje premije, može se uplatiti premija za tekuću godinu. Rok uplate premije za novorođenu djecu je 60 (šezdeset) dana od dana rođenja, a za lica koja prvi put stječu status osigurane osobe je 30 dana od momenta stjecanja statusa osiguranja. Osigurana lica mogu na jednoj uplatnici izvršiti uplatu i za svoje članove porodice, uz obavezno upisivanje njihovih jedinstvenih matičnih brojeva. Uplatu premije za 2017. godinu nadležna Poslovnica će evidentirati u zdravstvenu legitimaciju osiguranog lica. Osigurana lica koja uplate premiju, kao i osigurana lica koja su oslobođena od neposrednog učešća u troškovima zdravstvene zaštite, oslobođena su sudjelovanja u troškovima plaćanja  usluga:

Spisak usluga ,tabele možete vidjeti kad otvorite Link OVDJE

Od neposrednog učešća u troškovima zdravstvene zaštite oslobođena su osigurana lica:

1. Osigurana lica koji primaju stalnu novčanu pomoć po propisima o socijalnoj zaštiti i lica smještena u ustanovama socijalne zaštite

2. Porodice šehida i poginulih boraca

3. Ratni vojni invalidi shodno procentu invalidnosti

4. Nezaposleni demobilisani borci koji zdravstvenu zaštitu ostvaruju putem Kantonalnog ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida

5. Raseljena lica koja imaju svojstvo osiguranog lica po tom osnovu

6. Duševni bolesnici koji zbog prirode i stanja bolesti mogu ugroziti svoj život i život drugih lica ili oštetiti materijalna dobra

7. Oboljeli od progresivnih nervno-mišićnih oboljenja, paraplegije, kvadriplegije, cerebralne paralize i multipleks-skleroze.

8. Lica kojima je izvršena transplantacija bubrega i lica koja su donori bubrega

9. Dobrovoljni davaoci krvi koji su zdravstveno osigurani, koji su darivali krv deset i više puta

10. djeca od rođenja do navršenih 15. godina života

11. stariji maloljetnici do 18 godina života  

12. lica nakon navršenih 65 godina života.

Nakon što se utvrdi pripadnost osiguranog lica jednoj od kategorija, nadležna Poslovnica Zavoda u zdravstvenu legitimaciju osiguranog lica unosi podatak da je isto oslobođeno plaćanja neposrednog učešća u troškovima zdravstvene zaštite za tekuću godinu, te isto ovjerava potpisom i pečatom Zavoda. Lica prijavljena na zdravstveno osiguranje kod nadležnih organa uprave Kantona, pod rednim brojem 10., 11. i 12. su oslobođena neposrednog učešća u troškovima korištenja zdravstvene zaštite kada ih osigurava organ uprave Kantona nadležan za poslove socijalne i zdravstvene zaštite, i to-za djecu od rođenja do polaska u osnovnu školu i za lica nakon navršenih 65 godina života, kao i učenici do 18 godina koje osigurava organ uprave Kantona nadležan za obrazovanje.

 

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)