Home / After Work / Sve što trebate znati o kineskim pametnim telefonima

Sve što trebate znati o kineskim pametnim telefonima

Već neko vrijeme pametni telefoni kineskih proizvođača popularni su kod domaćih korisnika koji žele dobiti najveću vrijednost za uložen novac.

Riječ je o uređajima solidnih specifikacija koji su često i dvostruko jeftiniji od sličnih uređaja poznatih proizvođača pa se postavlja pitanje isplati li se kupiti takve uređaje i postoje li neke skrivene mane vezane uz njih.

Prednosti i mane kineskih inačica pametnih telefona

Najveća prednost im je očita – cijena s obzirom na performanse. Primjerice ovaj Doogee DG900 ima 8-jezgreni procesor i 2Gb RAM-a te nešto bolje performanse od ovog Samsung Phableta uz tri puta nižu cijenu. Dodatno, oprema koja se isporučuje uz „kineze“ je često vrlo bogata pa nije rijetkost da uz sam uređaj dobijete dvije baterije, više različitih maskica i zaštitne naljepnice za zaslon.  Još jedna karakteristika kineskih mobitela je da su vrlo često Dual Sim kompatibilni, što znači da istovremeno možete imati aktivna dva broja na dvije različite mreže.

Ipak, postoje neki nedostaci koji se vežu uz kineske telefone. Budući da je riječ o uređajima koji se uglavnom naručuju direktno iz Kine, u Hrvatskoj ne postoje službeni servisi pa ostvarivanje jamstva postaje kompliciran proces slanja uređaja u Kinu o vlastitom trošku. Naravno, uređaj uvijek možete servisirati u Hrvatskoj o vlastitom trošku.

Drugi minus je srećom sve rijeđi, a odnosi se na frekvencije GSM signala koje uređaji podržavaju. Naime, kineski i europski mobilni operateri koriste različite frekvencijske pojase za prijenos podataka velike brzine pa uređaji namjenjeni za kinesko tržište neće optimalno funkcionirati u Hrvatskoj. Budući da su svi noviji pametni telefoni „quad band“ tipa, oni prirodno podržavaju sve svjetske frekvencijske pojaseve i sa njima ovakvih problema nema.

Jedan od ozbiljnijih nedostataka kineskih telefona tiče se njihovog operativnog sustava. Dok je kod poznatijih proizvođača poput Samsunga ili Sonya normalno da svaki model kroz svoj život dobije dvije ili tri nadogradnje sustava, kod većine kineskih modela ste osuđeni na sustav s kojim je mobitel došao. To je bitno iz razloga što nadogradnje sustava često donose poboljšane performanse i nove funkcionalnosti i na neki način „pomlađuju“ uređaj.

Još jedan problem od kojeg „kinezi“ često pate je općenita neoptimiziranost softvera. To znači da iako posjeduju hardver visokih performansi, korisničko iskustvo nije na tako visokoj razini. Primjerice, mnogi kineski mobiteli srednjeg ranga koriste odlične Sonyeve foto-senzore, međutim sama kvaliteta fotografija je dosta lošija nego na Sonyevim uređajima zbog lošije kalibracije senzora i softvera.

Kupiti ili ne?

Ovako crno na bijelo čini se da niska cijena teško može opravdati mane kineskih uređaja, međutim sve navedene mane ne vrijede u istoj mjeri za sve uređaje. Drugim riječima, isplati se kupiti kineske uređaje, ali treba malo istražiti konkretne proizvođače i modele. Uz dobar odabir uređaja možete zaobići sve potencijalne probleme osim jamstva, a i taj problem se polako riješava jer kineski proizvođači počinju otvarati zastupstva po Europi.

Dakle, kupnja se isplati, ali kako odabrati pravi uređaj? Trik je u tome da neki kineski proizvođači nude značajno bolje uređaje i podršku od nekih drugih. U grubo, može ih se podijeliti u tri kategorije:

  1. Vrhunski proizvođači koji su kompetitivni na svjetskoj razini i čiji su uređaji sasvim u rangu razvikanijih imena – to su ZTE, Lenovo, Huawei, Xiaomi, Oppo i OnePlus.
  2. Proizvođači koji se probijaju i imaju nerijetko odlične uređaje, međutim podrška im zna biti loša i većina modela ne dobiva nadogradnje – ovdje spadaju Doogee, Cubot, Jiayu, Tcl, Gionee, Noa i iOcean.
  3. Ostali proizvođači. Njima se možda i zalomi dobar uređaj pa prijeđu u kategoriju iznad, ali generalno predstavljaju riskantnu kupnju.

Ako kupite uređaj proizvođača iz prve kategorije možete biti sigurni da ćete dobiti odličan uređaj i zapravo je rizik minimalan. Još bolje, možete dobiti pametni telefon usporediv sa trenutno najboljim modelima na tržištu za manje od 2000 kuna. Na primjer, OnePlus One jedan je od najboljih trenutno dostupnih uređaja u svijetu.

Uređaji druge kategorije su zapravo glavna asocijacija kad se spomenu „kineski telefoni“. To su lijepo dizajnirani mobiteli sa jako dobrim specifikacijama koji su zaista povoljni i većina korisnika bi njima mogla biti jako zadovoljna. Ovi uređaji posebno su popularni među entuzijastima jer se njihovim otključavanjem (rootanjem) dobiva mogućnost naprednih modifikacija sustava. To su uređaji poput ovog Cubota.

Moje je mišljenje da vrijedi dodati koju kunu više i kupiti neki od uređaja iz prve kategorije jer ćete opet proći jeftinije nego sa velikim imenima na tržištu, a dobit ćete uređaj koji je barem jednako kvalitetan.

Najzanimljiviji modeli i kako do njih

Najzanimljiviji kineski uređaji su generalno vrhunski modeli s vrha ponude ili nešto slabiji modeli koji imaju odličnu programersku podršku – to znači da iako sam proizvođač ne izbacuje nadogradnje sustava za uređaj, postoji amaterska zajednica koja to radi.

Jedan od zanimljivijih modela je već spomenuti OnePlus One. Odličnog je dizajna i fantastičnih performansi, a djelomično popularnost duguje i zanimljivoj metodi marketinga. Naime, uređaj je moguće kupiti samo ako imate pozivnicu, a nije dostupan u slobodnoj prodaji. Na Njuškalu ga možete naći već od 1.800 kuna, a možda i nešto manje ako dobro pregovarate.

Interesantan model srednjeg segmenta je Xiaomi Redmi Note. Za manje od 1.500kn dobijete 8 jezgreni procesor, 2Gb RAM-a i 5.5 inčni ekran. U prijevodu jako puno mobitela za ne tako puno novca. Kako je ovaj model moguće kupiti i u Hrvatskoj, nerijetko ćete ga naći i sa jamstvom.

Odlična ponuda je i ovaj Doogee Voyager 2–  samo 650 kuna za uređaj sa solidnim 4-jezgrenim procesorom, dovoljno memorije i velikim zaslonom. Nije zadnja riječ dizajna, i kamera bi mogla biti nešto bolja, ali unatoč tome puca debelo iznad svog cijenovnog ranga.

Što se kupovine tiče, jedna je opcija kupiti uređaj u jednoj od brojnih kineskih e-trgovina. U tom slučaju mobitel se šalje poštom u Hrvatsku i Bosnui Hercegovinu, prolazi carinski postupak i potom se isporučuje vama. Cijeli taj postupak traje oko 20 dana.

Alternativno, postoje trgovine poput Wowshopa koje se bave uvozom kineskih telefona i plasiranjem istih na hrvatsko i bosanskhercegovačko tržište.

Ako vam se ne da zamarati sa dostavom, carinom i e-trgovinama, odličnu ponudu kineskih mobitela možete naći upravo kod nas na Njuškalu. To su obično uređaji koje kupuju entuzijasti, igraju se s njima par dana i onda ih prodaju da bi mogli kupiti nove. Kineske mobitele na Njuškalu možete pronaći u podkategoriji Ostali mobiteli, Huawei mobiteli, Lenovo mobiteli i ZTE mobiteli. Ako odlučite kupiti mobitel na Njuškalu, svakako pročitajte naše savjete za sigurnost pri kupnji i uživajte u svom novom kineskom pametnom telefonu!

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)