Home / Nauka i Tehnologija / Alkohol proizveden iz vazduha

Alkohol proizveden iz vazduha

Tim američkih naučnika je razvio tehnologiju za proizvodnju etanola iz ugljen-dioksida korišćenjem elektrohemijske reakcije katalizatora bakra i grafena.





“Koristili smo ugljen-dioksid tako što smo reakciju oksidacije pokrenuli u suprotnom smjeru“, rekao je jedan od članova tima Adam Rodnion.

Po njegovim riječima, istraživači su bili iznenađeni dobijanjem etanola od ugljen-dioksida uz pomoć samo jednog katalizatora sa efikasnošću do čak 63 odsto. Tokom eksperimenta tim je izazivao električno pražnjenje u vodi koristeći katalizator koji se sastojao od nanočestica bakra sa dodacima grafena, rekli su istraživači za časopis “Kemistri selekt“. Po prvim pretpostavkama naučnika nabori grafena su naročito efikasni u samoj hemijskoj reakciji, čime se ubrzava i olakšava pretvaranje ugljen-dioksida u u etanol. “Nabori grafena su, bukvalno, kao gromobrani veličine 50 nanometara koji oko sebe koncentrišu i privlače elektrohemijsku reakciju“, rekao je Rondinon. Tehnologija je, faktički, spremna za praktičnu upotrebu, troškovi potrebnih katalizatora su izuzetno niski, a reakcija može da se izvede u vodi na sobnoj temperaturi. Po riječima naučnika, tehnologija može da se koristi za skladištenje energije koju proizvode solarni paneli i vjetrenjače.

izvor/Sputnjik/
Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)