Home / Ličnosti / Bosanac Fahrice Đozić (25) pravi revoluciju sada i u biohemiji!

Bosanac Fahrice Đozić (25) pravi revoluciju sada i u biohemiji!

Nakon uspjeha njegovog programa Animated Anatomy o kojem su pisali portali u regiji kao i austrijski portali, miliona pregleda i hiljada fanova iz čitavog svijeta na YouTube-u, Fahrice Đozić obećao je sada i svojevrsnu revoluciju u biohemiji.

Njegov novi projekat “Bosatom” ima za cilj uskladiti gotovo sve poznate kompleksne mehanizme i cikluse biohemije čovjeka i povezati ih u jednoj kompjuterskoj interaktivnoj simulaciji. Tačne kalkulacije i ponašanjebiohemijske mašine čovjeka je jako teško simulitrati a pogotovo simulirati u jednom jasnom i naučno smisaonom i korisnom načinu. Ovaj kompleksni dizajn je razrađivao već 2 godine i najveći problem je ležao upravo u usklađivanju različitih biohemijskih ciklusa.

Trenutno radi na formiranju tima za sprovedbu ovog projekta i nada se da će sa dobrom biohemijskom razradom i rješenim algoritmima, programerski rad biti lakši i tečniji dio posla. Prvi u svijetu i nevjerovatnog obima i sposobnosti, takav program zasigurno će promjeniti način na koji učimo i radimo sa biohemijom. Korisnici će biti u stanju predivdjeti metabolizam u odnosu na okolnosti i sve će biti rađeno sa iskustvom stečenim informacijama.To obećava tačnost i uspješnost, tvrdi Đozić.

Prema njegovim rječima, to neće biti nikakva jednostavna aplikacija niti mali projekat, tako da korisnici će ipak morati koristiti jako brze računare. Time je uskraćeno ogromno tržište niši ovog projekta sto će vjerovatno uticati i na samu cijenu programa. Izrada programa je planirana u narednih četri do pet godina. O načinu prodaje još uvijek postoje samo idejna rješenja, ali jedno vrijedno pomena jeste prodaja putem Steam online distribucijske platforme.

Kada je radio svoj prvi projekat nije imao niti jednog fana i bio je jedini čovjek koji je radio na tom projektu. Sada pored svog tima, imat će i podršku hiljada fanova koji prate njegov rad na YouTube-e. Podršku ima od profesora sa Medicinskog Univerziteta u Grazu kao i sturčne upute, a tokom studija je radio na Medicinskom fakultetu u Grazu u istraživackom centru na ispitivanju novih lijekova koji su usko vezani sa ljudskim metabolizmom i biohemijom. Ipak, ustvrdio je da njegov rad ne ovisi niti o jednoj državnoj instituciji Austrije, niti mu je njihova podrška potrebna. Prvobitna ideja i rad na projektu “Animated Anatomy” su bili isključivo njegovi, a sebe smatra produktom bosansko-
hercegovačkog obrazovnog sistema a ne austrijskog. Njegov dosadašnji rad smatra kao naučni eksponat bosanskog obrazovanja, a da takve inovacije mogu biti i politički eksponat.

Posebno je zahvalan na literaturi i ličnim savjetima koje mu je dao Alec Ross, američki tehnološki ekspert koji je 2008. godine radio kao glavni stručni savjetnik za predsjedničku kampanju predsjednika S.A.D. Barack Obame okupljajući 500 savjetnika u kampanji. Hillary Clinton ga je opisala kao svoju desnu ruku kada je internet u pitanju. Ovom prilikom Fahrice Đozić se Alec Ross-u lično želi zahvaliti i poželjeti još mnogo uspjeha kao i pobjeduHillary Clinton. 

Nekada student Univerziteta u Sarajevu koji je otišao u inostranstvo radi nastavka studija, trenutno radi na pripremama svog diplomskog rada na studiju medicine na Medicinskom Univerzitetu u Grazu. Perfektno govori engleski, njemački, bosanski i ruski, a nakon završetka diplomskog planira raditi praksu u St. Petersburgu u Rusiji. Zahvalio se milionima ljudi koji su gledali njegov rad do sada i obećao da će nastaviti sa usavršavanjem njegovog projekta “Animated Anatomy”. Na ovom produktu ćemo raditi dalje i bit ćemo broj 1 u svijetu!” ustvrdio je Đozić. Njegovi fanovi kupuju program u Japanu, Rusiji i Europi a ponajviše Americi i on se nada da će oni u njemu prepoznati ljepšu stranu Bosne. Rado ih pozove u rodnu Srebrenicu i govori o ljepotama naše domovine.

Njegov rad možete pratiti i podržati ga ovdje na njegovoj Facebook fanpage stranici.

Izvor/radiosarajevo/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Bosanac Edis slovencima besplatno popravlja krovove oštećene u oluji

Edis Vehabović iz Apača, koji je prije sedam godina iz Bosne i Hercegovine došao u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)