Home / Vijesti / BiH / CIK objavio nove neslužbene rezultate, Abdić načelnik Velike Kladuše, u Srebrenici Grujičić u velikoj prednosti
Cik-2016 poslovnidnevnik.ba

CIK objavio nove neslužbene rezultate, Abdić načelnik Velike Kladuše, u Srebrenici Grujičić u velikoj prednosti

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je nove neslužbene rezultate izbora nakon približno 80 posto obrađenih birališta, a najveći broj načelničkih pozicija osvojile su SDA i SNSD, uz potvrdu za će novi načelnik Velike Kladuše biti Fikret Abdić, a Srebrenice najvjerovatnije Mladen Grujičić.

Koalicija SDA-SBB prema sadašnjim projekcijama osvojit će ukupno 33 načelničke pozicije, što je 12 načelničkih mjesta manje u odnosu na rezultat SDA i SBB-a 2012. godine.

U Republici Srpskoj najbolji izborni rezultat ostvario je SNSD osvojivši 33 načelničke pozicije, što je 11 načelničkih mjesta više u odnosu na lokalne izbore 2012. godine. Više informacija možete pogledati na izbori.ba.


Savez za promjene vjerovatno je najveći gubitnik lokalnih izbora, s obzirom na to da su izgubili utrku za gradonačelnika u Banjoj Luci i Trebinju, ali i Palama. Kandidat SDS-a pobijedio je u Doboju, a najvjerovatnije će biti pobjednik i u Bijeljini.

SDA je najviše zadovoljna pobjedom u Općini Centar Sarajevo, gdje je pobijedio Nedžad Ajnadžić, što je biti prvi put poslije rata u BiH da SDA ima načelničku poziciju u toj općini. Ipak, koalicija SDA-SBB je izgubila u Zenici, Visokom, Goraždu, Bihaću, Lukavcu, Varešu, Zavidovićima, Bužimu, Vitezu, Maglaju i Kalesiji.

SDP je ostvario blagi rast osvojivši osam načelničkih pozicija i to u Tuzli, Gradačcu, Gračanici, Ključu, Bosanskoj Krupi, Maglaju, Živinicama i Lukavcu.

HDZ BiH je načelničke pozicije osvojio u Neumu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Vitezu, Orašju, Čitluku, Odžaku, Varešu, Žepču, Livnu, Usori, Ljubuškom, Posušju, Grudama i Vitezu.

Značajan rezultat na jučerašnjim izborima ostvarili su nezavisni kandidati koji su osvojili načelničke pozicije u Zenici, Visokom, Goraždu, Bužimu, Općini Stari Grad i još nekim mjestima.

U Velikoj Kladuši na osnovu do sada obrađenih glasova najbliži načelničkoj poziciji je osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, koji vodi ispred kandidata DNZ-a Admila Mulalića.

U Srebrenici je u vodstvu Mladen Grujičić ispred Ćamila Durakovića, ali konačni rezultati bit će poznati tek nakon prikupljanja glasova koji dolaze putem pošte i glasova u odsustvu. Rezultati za Srebrenicu bit će poznati u narednim danima.

izvor/Klix/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)