Home / After Work / MOŽE BITI OPASNO ZA VAS: Kad pogledate u zid, vidite li tačke ili mrlje koje plutaju ispred vas?

MOŽE BITI OPASNO ZA VAS: Kad pogledate u zid, vidite li tačke ili mrlje koje plutaju ispred vas?

Mrljice, tačkice, niti, „mušice“ koje plutaju pred vama kad se zagledate u zid ili čitate vas obično ne moraju zabrinjavati. Međutim, u jednom slučaju zbog njihove pojave morate odmah da idete kod ljekara…

Dr. Abdhiš R. Bhavsar, zadužen za odnose sa javnošću na „American Academy of Ophthalmology“, objasnio je šta su to tamnosive tačkice ili sitne niti koje kao da plutaju ispred vašeg lica. Ono što se vidi su, zapravo, promene koje se nalaze unutar oka, a ne ispred vas.

Prednje dvije trećine očne jabučice ispunjene su želatinoznom tvari koja se naziva vitreous, odnosno staklasto tijelo.

Čim pokušate da se koncentrišete na njih, ove plutajuće čestice se kreću prema periferiji oka. U suštini, riječ je o promjeni vitreousa u kojem dolazi do pojave sitnih čestica koje su najčešće sastavljene od vlakana kolagena.

Ove čestice plutaju po vitreousu, blokiraju svjetlost koja dolazi kroz zenicu i stvaraju sjenu na mrežnjači i na zadnjem dijelu oka. Vi vidite upravo te sjene.

Paničite samo ako…

Ako odjednom imate navalu takvih plutajućih čestica, ako ih prate bljeskovi svjetlosti ili trenutni gubitak vida, odmah krenite kod oftalmologa.

Naime, ovakve pojave mogu da ukazuju na upalu, krvarenje, posjekotinu ili odvajanje mrežnjače, koje se isprva mogu sanirati. Ljekara posjetite što prije jer, u slučaju odlaganja, može da dođe i do trajnog sljepila. S druge strane, povremeno zamagljenje nije razlog za brigu.

Mrežnjača

Mrežnjača je opna oka koja ima otprilike 120 miliona ćelija (fotoreceptora). One primaju svjetlosne nadražaje i pretvaraju ih u električne signale.

Staklasto tijelo ili vitreus (lat. corpus vitreum)

Ispunjava kompletnu unutrašnjost oka iza sočiva.

– Njegova uloga je optička, jer je ono prozirno pa propušta svjetlost, kao i mehanička, tj. održavanje stalne napetosti i veličine očne jabučice. Sastoji se od 99 odsto vode u kojoj su otopljene razne tvari, na primer, protein vitrezin.

On je vlaknaste građe i nama nevidljiv, osim u nekim bolesnim stanjima kad postaje vidljiv i stvara oblike crtica i niti koje nam prividno lete pred očima..

Izvor/prirodajelijek.com/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)