Home / Vijesti / BiH / Otvoren Ekološki sajam EKOBIS Bihać 2016
Ekobis 2016 Poslovnidnevnik.ba

Otvoren Ekološki sajam EKOBIS Bihać 2016

U organizaciji Privredne komore Unsko-sanskog kantona, u Bihaću je danas otvoren 14. Međunarodni ekološki sajam “EKOBIS 2016”, a prvog dana sajma zabilježena je odlična posjeta, sa kojom su zadovoljni i organizatori i izlagači.

Na ovogodišnjem EKOBIS-u nalazi preko 100 štandova i svoje proizvode nudi čak 200 izlagača iz osam zemalja. Među izlagačima na sajmu je znatan broj privrednih komora iz čitave regije, osobito iz Hrvatske, Srbije i BiH.

Privredna komora Tuzla
Privredna komora Tuzla
Hrvatska Gospodarska Komora Poslovnidnevnik.ba
Hrvatska Gospodarska Komora
Poslovnidnevnik.ba
Turistička zajednica Kantona Sarajevo Poslovnidnevnik.ba
Turistička zajednica Kantona Sarajevo
Poslovnidnevnik.ba

Veliki broj institucija čija je djelatnost vezana za zaštitu okoliša, obrazovnih institucija, nevladinih i ekoloških organizacija, značajnih privrednih društava, ali i izvoznika, kao i priličan broj obrtnika – izlagača koji su rezervirali svoj maloprodajni prostor.

image

Sajam EKOBIS pokrenut je 2003. godine, nalazeći uporište u postojećim resursima ovog područja i viziji budućeg razvoja. On predstavlja unikatnu, međunarodnu, poslovnu manifestaciju sajamskog, selektivnog karaktera, vezanu za ekološke tehnologije uopće.nače, u proteklih 13 sajmova “EKOBIS” u Bihaću predstavilo se preko 3.500 izlagača iz 18 zemalja, a sajam je posjetilo preko 180.000 posjetitelja

štand Meggle Bihać Mljekare  Poslovnidnevnik.ba
štand Meggle Bihać Mljekare
Poslovnidnevnik.ba

Meggle mljekara Bihać je predstavila nove proizvode za djecu mlijeko sa ukusom vanilije i meda u malim pakovanjima za djecu.

image

Pored klasičnog, sajamskog dijela, koji ima izložbeno – prodajni karakter,  EKOBIS je prepoznatljiv po tome što se uz svaku priredbu organiziraju i bogati edukacijski programi – okrugli stolovi, stručni skupovi, prezentacije i promocije firmi, proizvoda i projekata, poslovni susreti privrednika, ekološke akcije, dječje ekološke radionice, gastro-festival, kulturno-umjetnički sadrzaji,inovacijski,sportsko rekreacijski i td.

Štand Bihaćke pivovare
Štand Bihaćke pivovare

Zbog ovakvog načina koncepcije EKOBIS je postao novi poslovni proizvod Unsko-sanskog kantona, moderna poslovna manifestacija za koju iz godine u godinu pokazuju sve veći interes, kako domaći tako i strani izlagači i poslovnih ljudi, a ovo potvrđuje i činjenica da smo za njega dobili priznanje za najbolji regionalni projekt na principima održivog razvoja u jugoistočnoj Evropi.

Sajam EKOBIS je mjesto za brojne i sadržajne poslovne kontakte, prilika da se na jednom mjestu upoznaju istomišljenici, izmjene iskustva, razgledaju najnovija dostignuća u proizvodnji i tehnologijama, spoznaju naučni trendovi te da se susretnu proizvođači i prerađivači sa trgovcima i potrošačima.

Motel Stovrela i Didova Avlija Cazin
Motel Stovrela i Didova Avlija Cazin

Ove godine na EKOBIS sajmu učetvuju i Bihaćki inovatori porodica Ferizović sa svojom inovacijom vjetroturbinom koja se postavlja vertikalno tj na vertikalnu osovinu i vrlo je jednostavna za održavanje.NA SLICI ISPOD

inovacija -Ferizovići Bihać Poslovnidnevnik.ba
inovacija -Ferizovići Bihać
Poslovnidnevnik.ba
ORGANIZATOR SAJMA

Organizator sajma “EKOBIS” je Privredna komora Unsko-sanskog kantona. Privredna komora Unsko-sanskog kantona (PK USK) je nevladina, neprofitna asocijacija privrede Unsko-sanskog kantona, čiji korijeni se vežu za početak druge polovine dvadesetog stoljeća. Misija Privredne komore USK je promocija i zastupanje interesa svojih članica kod organa vlasti i u procesu približavanja Evropskoj Uniji, te povećanje konkurentske sposobnosti privrede USK u zemlji i inozemstvu.

Kao vodeće privredna asocijacija na Unsko-sanskom kantonu, PK USK zastupa interese poslovne zajednice u odnosima sa zakonodavnom i izvršnom vlasti; promovira i povezuje privredu Unsko-sanskog kantona s domaćim i međunarodnim poslovnim okruženjem; potiče poduzetništvo, strana ulaganja, uvođenje standarda kvaliteta i zaštite okoliša; educira i informira članstvo o aktuelnim privrednim kretanjima; te podiže sveukupni nivo spremnosti privrede USK za pristup Evropskoj Uniji.

Način i principi rada u PK USK u potpunosti odgovaraju principima koje se provode od strane privrednih komora u drugim državama regiona i Evropske Unije. Privredna komora USK razvila je suradnju s mnogim komoroma i drugim poslovnim institucijama u širem okruženju. Do danas je PK USK potpisala preko 30 ugovora o suradnji s BiH i Evropskim privrednim komorama.

Ovogodišnji 14 EKOBIS Bihaćki sajam karakterizira i promjena sajamske lokacije, budući da se, umjesto na tradicionalnoj lokaciji na Gradskoj otoci, sajam ove godine održava u Sportsko-rekreativnom centru Luke.

EKOBIS Sajam traje od 08.09.-11.09.2016 god.

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)