Home / Vijesti / BiH / Pet kompanija iz BiH među među 50 najvećih u regionu, predvodi ih Elektroprivreda BiH

Pet kompanija iz BiH među među 50 najvećih u regionu, predvodi ih Elektroprivreda BiH

Francuska grupa za osiguranje kredita “Coface” i ove godine je objavila listu od 50 najvećih kompanija na Balkanu na osnovu ostvarenog prometa. Na toj listi svoje mjesto našlo je pet kompanija iz BiH, koje predvodi JP Elektroprivreda BiH.

 

Elektroprivreda BiH je najbolje plasirana kompanija iz BiH i zauzima 26 mjesto sa ukupnim prometom od 486,9 miliona eura. U odnosu na prošlogodišnju listu 50 najvećih kompanija Elektroprivreda je napredovala pet pozicija. U Elektroprivredi BiH je zaposleno 4.837 radnika.

Kada su u pitanju ostale kompanije iz BiH 31. mjesto zauzima Holdina d.o.o Sarajevo sa ukupnim prometom od 435,9 miliona eura. Ta kompanija je nazadovala u odnosu na prošlogodišnju listu za pet pozicija i manjim prihodom za više od 80 miliona eura. Holdina je u 2015. godini imala 485 zaposlenih osoba.

spisak firmi

Veliki napredak ostvario je trgovački lanac Konzum d.o.o Sarajevo zauzevši 32. poziciju sa ukupnim godišnjim prometom od 434,6 miliona eura i zaposlena 4.380 radnika. Poređenja radi kompanija Konzum je prošle godine zauzimala 49. mjesto sa prometom od 355 miliona eura.

Među 50 najvećih kompanija na Balkanu prvi put svoje mjesto je pronašao i trgovački lanac Bingo d.o.o Tuzla, koji zauzima 34. mjesto sa ukupnim prošlogodišnjim prometom od 410,8 miliona eura. Bingo je prema podacima za prošlu godinu imao 4.465 zaposlenih.

Peta kompanija iz BiH koja se našla na ovoj prestižnoj listi je Optima Grupa iz Banje Luke sa prometom od 359,8 miliona eura i 128 zaposlenih. Ta kompanija na ovogodišnjoj listi zauzela je 49. poziciju, a poređenja radi na prošlogodišnjoj listi zauzimala je 27. poziciju i prometom od 523 miliona eura.

Najveći broj kompanija na listi 50 najvećih je iz Slovenije i to 18, koje predvodi Petrol sa godišnjim prometom od 3,1 milijarde eura. Petrol je ujedno i najvrijednija kompanija na Cofaceovoj listi. Hrvatska na ovoj listi ima 16 kompanija, a najbolje je plasirana Ina sa prometom od 2,2 miliona eura.

Srbija na listi ima devet kompanija, a najbolje pozicionirana je naftna industrija Nis na 5. mjestu i prometom od 1,6 milijardi eura. Na listi Cofacea nalaze se još dvije kompanije iz Makedonije, a na visokom devetom mjestu nalazi se firma Johnson Matthey sa prometom od 1,1 milijardi eura.

Procjena je da će ekonomska aktivnost u Jadranskoj regiji i ove godine biti stabilna.

izvor/Klix/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)