Home / Vijesti / BiH / Zaposlenje u Njemačkoj Važne informacije !
Poslovnidnevnik.ba

Zaposlenje u Njemačkoj Važne informacije !

Posljednjih godina je aktuelno traženje posla u inozemstvu.Zbog loše finansijske situacije i privrede koja je doslovno na koljenima pod pritiskom velikih troškova birokracije u BiH,malih plaća koje se krecu u realnom sektoru oko 500,00 KM otprilike.Kad  to pretvorimo u EUR to ispadne 255,6 EUR po zvaničnom kursu Centralne banke BiH.

Ljudi sa familijama u panici napuštaju BiH prihvatajuci bilo kakve poslove na zapadu.

Najpopularnija zemlja tradicionalno za ovo područje je S.R.NJemačka gdje su Njemci vidjeli da su Bosanci i Hercegovci  kvalitetni i pošteni radnici.Donosimo par Važnih informacija za ljude koji traže posao u Njemačkoj .Od 01.01.2016 god. uvedeni su još liberalniji uslovi za prijem radnika iz BiH koji posao traze na legalan način preko poslodavaca i ambasade.


Zabrana zapošljavanja za podnosioce zahtjeva za azil iz Bosne i Hercegovine

Jedan dio naših gradjana je otišao kao tražioci azila i planiraju ostati i raditi u Njemačkoj,vezano za to Njemački Bundestag je zaključio sljedeće: Da se za tražioce azila iz sigurnih zemalja porijekla,  koji su počev od 1. septembra 2015. godine podnijeli zahtjev za azil,  uvede zabrana zapošljavanja.  U zemlje sigurnog porijekla spada i Bosna i Hercegovina. Pored toga , Albanija, Kosovo i Crna Gora  će biti određene za zemlje sigurnog porijekla kako bi se postupci obrade zahtjeva za azil državljana tih zemalja još više ubrzali.ZAKLJUČAK TRAŽIOCI AZILA GDJE JE BIH OZNAČENA KAO SIGURNA ZEMLJA NEĆE MOĆI DOBITI ZAPOSLENJE U NJEMAČKOJ!

Od 1. januara 2016. godine za državljane Bosne i Hercegovine (i pet drugih zemalja Zapadnog Balkana) prema članu 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju (BeschV) važe nova pravila u vezi zapošljavanja u bilo kojoj struci. Ovo pravilo važi do 31.12.2020. godine. Za ulazak u Njemačku u svrhu zaposlenja potrebno Vam je osigurano radno mjesto/potpisan ugovor, kao i viza. Radno mjesto mora ispunjavati slijedeće uslove:  Za slobodno radno mjesto ne smije biti na raspolaganju niti jedan povlašteni kandidat (tražilac posla koji ima njemačko ili EU državljanstvo).  Zarada i uslovi iz ugovora ne smiju biti lošiji od onih koje ima posloprimac u Njemačkoj na sličnom radnom mjestu. Zahtjev za vizu možete predati u Njemačkoj ambasadi Vaše zemlje porijekla ili u zemlji gdje imate zakoniti stalni boravak. Predaja zahtjeva u Njemačkoj nije moguća. Osobe koje su unutar 24 mjeseca prije predaje zahtjeva za vizu primali pomoć kao tražioci azila ili su bili tolerirani prema Zakonu o pomoći tražiocima azila, prema ovom novom propisu ne mogu dobiti vizu. Ova zabrana ne važi za osobe koje su između 1. januara 2015. i 24. oktobra 2015. godine podnijeli zahtjev za azil u Njemačkoj i koje su na dan 24. oktobra 2015. godine još uvijek bile u Njemačkoj i do 4. maja 2016. godine napustili Njemačku.

U narednim danima ćemo Vas  izvještavati i obavještavati za novosti pri zapošljavanju u Njemačkoj.

Poslovnidnevnik.ba

 

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)