Home / Najave / Naftni rat između Rijada i Tehrana za azijsko tržište
Nafta Poslovnidnevnik.ba

Naftni rat između Rijada i Tehrana za azijsko tržište

Saudijska Arabija će sniziti prodajnu cijenu nafte za Aziju od septembra mjeseca za 1,30 dolara po barelu u odnosu na prosječnu cijenu ostvarenu u avgustu, što je najveće smanjene za deset mjeseci i ukazuje na sve veće rivalstvo sa drugom članicom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Iranom.

Saudijska državna kompanija Aramko planira da, počev od septembra, prodaje “arapsku laku naftu” po cijeni nižoj za 1,10 dolara po barelu od prosječne referentne cijene u regionu Azije, prenosi RT, dodajući da su stručnjaci očekivali popust od jednog dolara po barelu.

Saudijska kompanija je takođe saopštila da je cijena “lake” i “ekstra lake” nafte za američke klijente snižena u rasponu od 20 do 40 centi.

Iran je ove godine povećao proizvodnju nafte za četvrtinu kako bi dostigao dnevnu proizvodnju od četiri miliona barela do kraja godine. Prema podacima o isporukama, zvanični Teheran prodaje najviše nafte na azijskom tržištu.

Od januara ove godine i ukidanja međunarodnih sankcija Teheranu, iranski izvoz nafte je porastao i Iran je postao treći najveći proizvođač unutar OPEK-a, na šta je Saudijska Arabija odgovorila povećanjem izvoza sopstvene nafte i naftnih derivata.

Tražnja za sirovom naftom u Aziji, međutim, trenutno usporava, jer rafinerije smanjuju proizvodnju zbog pada profita, navodi RT.

Od početka ove godine, cijena nafte tipa “brent” je porasla za 17 odsto, kao posljedica prekida u isporukama iz Nigerije i Kanade.

Ipak, cijene nafte su u protekla tri mjeseca “skliznule” i još uvijek su za 12 odsto niže u odnosu na isti period prošle godine.

izvor/Energetika/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)