Home / Vijesti / BiH / Grupa biznismena iz BiH osniva novu firmu za uvoz plina

Grupa biznismena iz BiH osniva novu firmu za uvoz plina

Federacija Bosne i Hercegovine bi mogla dobiti novu firmu za uvoz plina uz već postojeći BH-Gas, saznaje Patria.

Cijena plina koji bi na tržištu ponudila nova kompanija, treba da bude nešto niža od cijene ovog energenta iz BH-Gasa. Desili se to, BH-Gas će se suočiti sa ogromnim problemima.

Novu kompaniju osniva grupa biznismena iz Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima iz Italije. Jedina prepreka da ova firma profunkcioniše na teritoriji FBiH je još Uredba Vlade FBiH o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede.

Prema toj Uredbi, uvoz plina u FBiH može vršiti isključivo Energoinvest d.d. Sarajevo i BH-Gas d.o.o. Sarajevo.

Izvor novinske agencije Patria tvrdi da su u rješavanju ove, posljednje prepreke, uključeni neki od najviših političkih funkcionera u Vladi Federacije BiH. Uskoro će se pred Vladom FBiH i Parlamentom FBiH naći prijedlog za izmjenu ove uredbe.

– Nova uredba treba da dozvoli da plin u FBiH mogu uvoziti i druge kompanije, osim BH-Gasa i Energoinvesta – otkriva ovaj izvor.

Bosna i Hercegovina plin nabavlja iz Rusije. Transport se odvija preko Ukrajine, zatim Mađarske te na kraju u BiH ulazi preko Srbije. BH-Gas plin preuzima u Kladnju. Opterećenje za BH-Gas predstavlja visoka cijena transporta koji plaća Mađarima. Problem je u ugovoru koji je BH-Gas, preko Energoinvesta, sklopio sa Mađarima 1999. godine. Naime, od 1999. do 2019. godine BH-Gas je zakupio ogromne transportne kapacitete kroz Mađarsku, iako ne koristi ni pola od tih kapaciteta, ali zakupljeno mora plaćati u potpunosti.

Zbog takvog ugovora o transportu kroz Mađarsku cijena plina kod BH-Gasa nešto je viša od realne. Bivša uprava BH-Gasa cijenu plina uspjela je oboriti za nešto više od 30 posto, ali je plin za pet do deset posto još uvijek skuplji od cijene koja bi se mogla postići sada.

Svoju šansu misteriozna kompanija vidi upravo u tih pet do deset posto, koliko može postići jeftiniju cijenu plina novim ugovorom o transportu sa Mađarima.

– Jednostavno, dovoljno je da nova kompanija zakupi manje transportne kapacitete kroz Mađarsku, i da ne plaća penale. Samo na osnovu toga može ponuditi povoljnije cijene od BH-Gasa – objašnjava ovaj izvor.

Jasmin Salkić, direktor BH Gasa kaže u izjavi za Patriju da plin u FBiH niko ne može uvoziti osim BH-Gasa odnosno Energoinvesta. Svaki pokušaj uvoza plina u FBiH mimo ovih kompanija, bilo mi mešetarenje. Tako je definisano uredbom Vlade FBiH o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede.

Salkić tvrdi da se BH-gas okreće novim poslovima i novim projektima, koji će ovu kompaniju dodatno osnažiti na tržištu.

izvor/Nap/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)