Home / Vijesti / BiH / U funkciju staviti nekorišteno poljoprivredno zemljište

U funkciju staviti nekorišteno poljoprivredno zemljište

Federalna vlada prihvatila je Izvještaj o stanju poljoprivrede (“Zeleni izvještaj”) u Federaciji BiH za 2015. godinu, s prijedlogom preporuka koji će biti dostavljen Parlamentu Federacije BiH na usvajanje.

Ovaj izvještaj sadrži ocjenu stanja i privrednog položaja poljoprivrede, te prijedlog i način provođenja mjera poljoprivredne politike u narednom periodu, piše rtvslon.ba.

On analizira i prati poljoprivredni sektor u našoj zemlji, u susjednim zemljama i na globalnom planu, s ciljem kreiranja mjera i politika koje će doprinijeti unaprjeđenju poljoprivrednog sektora u našoj zemlji. Imajući u vidu sve ovo, podrška poljoprivredi može s pravom biti smatrana kapitalnom investicijom, prije svega zbog populacije stanovništva koja se bavi ovom granom privrede, mogućnosti brzog kreiranja novih radnih mjesta, zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima i zaustavljanje njihove migracije iz ruralnih područja u gradove i sl. Zato su budžetska izdvajanja za poljoprivredu primarno namijenjena onima koji proizvode i stvaraju novu vrijednost, a ne uobičajena budžetska potrošnja.

Preporučeno je, uz ostalo, stvaranje zakonskog okvira i praktičnih uslova za jednostavan pristup kreditima za poljoprivrednike i poduzetnike s ruralnog prostora, s posebnim naglaskom na Razvojnu banku Federacije BiH i ostale finansijske institucije (garantni fond, poslovne banke, subvencioniranje kamata i slično).

Također, navedena je i potreba uspostave i vođenje informacijskog sistema o poljoprivrednom zemljištu u cilju njegove zaštite.

Među preporukama je i donošenje o izmjena i dopuna Zakona o stvarnim pravima i Zakona o poljoprivrednom zemljištu, s ciljem uvođenja veće discipline prilikom raspolaganja i korištenja poljoprivrednog zemljišta.

Navedeno je i da je potrebno staviti u funkciju nekorišteno poljoprivredno zemljište u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje i zaposlenosti, te povećati sredstva za Federalnu direkciju robnih rezervi kako bi bila osigurana ugovorena proizvodnja i otkup poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i tako osigurani uslovi za proizvodnju i obezbjeđenje dovoljnih količina proizvoda za potrebe Robnih rezervi.

Preporučeno je i ubrzanje donošenja novih te izmjena postojećih zakonskih i podzakonskih propisa, što bi doprinijelo bržoj realizaciji poljoprivredne politike i stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj poljoprivredne proizvodnje u FBiH.

Istaknuto je i da je potrebna aktivnija uloge Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa kako bi, u saradnji sa entitetskim i nadležnim ministarstvom Brčko Distrikta BiH, bilo osigurano brže donošenje potrebnih propisa, rješavanje međusobnih otvorenih pitanja i provođenje i usklađivanje politike naše zemlje sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.

Također, treba intenzivnije raditi na preuzimanju pravne stečevine EU i pokretanju procesa za postizanje konsenzusa o hitnoj uspostavi i jačanju neophodnih državnih i entitetskih institucija u cilju ispunjavanja uslova EU za korištenje IPARD fondova, kao i stvaranju uslova i za druga donatorska sredstva, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vlade FBIH.

 izvor/Akta/
Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)