Home / Vijesti / BiH / Novalić o poreznim dužnicima: Neka će poduzeća sigurno završiti u stečaju

Novalić o poreznim dužnicima: Neka će poduzeća sigurno završiti u stečaju

Vlada Federacije BiH zadužila je Federalno ministarstvo financija i Poreznu upravu Federacije BiH da u sljedećih 60 dana pripremi prijedloge rješenja i zakonskih izmjena kako bi se konačno krenulo u rješavanje problema naplate poreznih dugovanja.

U informaciji o poreznim dužnicima, koju je Porezna uprava Federacije BiH pripremila za današnju sjednicu Federalne vlade, a koja je predstavljena i novinarima, navodi se kako na dan 31. ožujka 2016. ukupni dug u prisilnoj naplati iznosi 2,34 milijarde maraka, od čega se 1,1 milijarda odnosi na poduzeća u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Pored duga u prinudnoj naplati, postoji i tekući dug od milijardu maraka koji nije prispio za prinudnu naplatu, što u konačnici znači kako ukupna porezna dugovanja u Federaciji BiH iznose oko 3,3 milijarde maraka.

Kako je na konferenciji za novinare u Mostaru kazao federalni premijer Fadil Novalić, aktualna vlada odlučila je “uhvatiti se u koštac s ovim problemom”, istaknuvši kako od uspješnosti rješavanja problema poreznog duga ovisi i 30 000 radnih mjesta u 164 tvrtke koje se nalaze na popisu dužnika.

Popis najvećih dužnika predvode Željeznice FBiH s dugom od 198 milijuna maraka, slijede KJKP Gras sa 116 milijuna maraka duga, Rudnici “Kreka” s dugom od 110 milijuna maraka, Rudnik mrkog ugljena “Kakanj” s dugom od 77 milijuna maraka, Hidrogradnja d.d. s dugom od 58 milijuna maraka te Sveučilišno klinička bolnica Mostar čiji porezni dug iznosi 54 milijuna maraka.

“Obvezali smo se da u sljedećih 60 dana donesemo sistemske mjere kojima ćemo definirati i blokade računa, pa čak i pitanje stečaja. Moramo voditi računa i o socijalnoj osjetljivosti ovog seta propisa koji donosima, ali neka će poduzeća sigurno završiti u stečaju”, kazao je premijer Novalić.

Naglasio je kako je pred Vladom Federacije BiH iznimno težak zadaka kojim su se bavile i sve prošle vlade, ali ni jedna nije uspjela riješiti problem poreznih dužnika.

“Ja bih volio reći da je danas došao kraj neplaćanju poreza, ali bih to preoblikovao u konstataciju da je ovo početak kraja neplaćanju poreza. Ovaj problem nije nastao za jedan dan pa ga sigurno ne možemo ni riješiti za jedan dan”, dodao je federalni premijer.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je kako će se u sljedećih 60 dana analizirati u kojem smjeru treba krenuti, nakon čega će Vlada morati donijeti “važne i teške odluke”.

“Vlada mora zajedno s Poreznom upravom iznaći najbolja rješenja i opredijeliti se za početak rješavanje ove agonije, kako za 30 000 zaposlenih u poduzećima”, poreznim dužnicima, tako i za Vladu i Poreznu upravu – poručila je Milićević.

Dodala je kako je Vlada Federacija BiH svjesna socijalne i ekonomske važnosti tih poduzeća, kao i činjenice da sve dosadašnje mjere nisu uspjele riješiti problem.

“To je uistinu pitanje koje mi sami ne možemo riješiti. Ta poduzeća moraju imati neki unutarnji proces restrukturiranja, a mi smo pozvali i Svjetsku banku da na osnovi svojih iskustava iz svijeta, pokuša rasvijetliti tu problematiku i pokuša nam pomoći donijeti određene odluke. Vjerojatno će to biti čitav set zakona, kojim će se rješavati i pitanje uvezivanje staža, restrukturiranje, financijska konsolidacija”, zaključila je ministrica Milićević.

Naglasila je kako Vlada mora biti oprezna da svojim odlukama ne pošalje poruku kako su oni koji redovito izmiruju svoje porezne obveze na neki način kažnjeni.

izvor/Fena/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)