Home / Investicije / Ispoštovat će se zahtjev BiH kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta

Ispoštovat će se zahtjev BiH kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta

Zahtjevi Bosne i Hercegovine o neškodljivom izlazu na otvoreno more kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta bit će ispoštovani, potvrdio je jučer novinarima u Sarajevu mistar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković nakon sastanka sa zamjenikom ministra komunikacija i saobraćaja BiH Sašom Dalipagićem.

Susret dviju delegacija ocijenjen je plodonosnim jer je na njemu bilo govora o brojnim prometnim i infrastrukturnim projektima koji su od važnosti za obje zemlje i sve to uoči majske zajedničke sjednice vlada BiH i Hrvatske.

Butković je naglasio da je Pelješki most, odnosno spajanje teritorije Hrvatske, projekt svih projekata u toj zemlji, a trenutno je u fazi prijavljivanja Evropskoj komisiji od kojih će Hrvatska tražiti sufinansiranje.

Sastoji se iz tri faze gdje je prva izgradnja mosta, a najavljeno je da će Vlada Hrvatske donijeti odluku u junu o izgradnji tog mosta kako bi se raspisao konkurs za izbor najpovoljnijeg ponuđača, druga faza je izgradnja pristupnih cesta, a treća je zaobilaznica Stona.

Butković tvrdi da tehničke karakteristike zadovoljavaju sve ono što je BiH tražila u dosadašnjim pregovorima, podsjećajući da BiH ima sva prava iz Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora te da nije interes Hrvatske ugroziti prava BiH.

Dalipagić kaže da je pitanje Pelješkog mosta zapravo pitanje struke, a ne politike jer koliko mu je poznato Hrvatska će graditi taj most po pravilima struke i međunarodnim propisima vezanim za takve infrastrukturne projekte.

Razgovarano je danas i o gradnji mosta na Savi kod Svilaja te je rečeno da su Hrvatske autoceste u petak donijele odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača, a najavljeno je da gradnja mosta počinje uljeto i to na zadovoljstvo dviju strana.

Kada je u pitanju zahtjev firme “Štrabag” od 642.000 eura odštete u vezi  s nepoštivanjem ugovora za izgradnju mosta na Savi kod Svilaja koji je ta firma trebala graditi, Dalipagić kaže da je Vijeće ministara donijelo odluku o pokušaju nagodbe s tom firmom, izražavajući nadu da će firma pristati na nagodbu s osnovnim dugom bez kamata što iznosi 642.000 KM.

Na sastanku je razgovarano i o gradnji mosta na  Savi kod Gradiške i priključnih graničnih dionica, a Butković je kazao da je u toku izrada Studije uticaja na okoliš koja će biti dostavljena bh. strani, dok je hrvatski ministar dodao i data je apsolutna prednost stavljanju u funkciju “unske pruge”.

Tema razgovora bila je i gradnja mosta na Savi “Brčko-Gunja”, odnosno o njegovom trenutnom statusu i mogućnosti gradnje novog umjesto postojećeg dotrajalog mosta, ali i o izgradnji koridora 5-C značajnog za obje zemlje.

Delegacije su analizirale i nekoliko sporazuma između dvije zemlje u oblasti saobraćaja te sagledali ukoliko neki od njih treba uskoro mijenjati.

izvor/Fena/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)