Home / Vijesti / BiH / Poslovni forum BiH – Turska: Zvizdić i Davutoglu sa privrednicima u Ankari

Poslovni forum BiH – Turska: Zvizdić i Davutoglu sa privrednicima u Ankari

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu obratili su se na Poslovnom forumu Bosna i Hercegovina – Republika Turska u Ankari koji je okupio turske i bh. privrednike.

U svome obraćanju privrednicima predsjedavajući Zvizdić je istakao komparativne prednosti Bosne i Hercegovine potencijalnim ulagačima. Rekao je da Bosna i Hercegovina tek stavlja svoje pune ljudske i resursne potencijale u službu ekonomskog razvoja. Dodao je da BiH traži strateške partnere u oblastima energetike, poljoprivrede, drvne, metalne i namjenske industrije, transporta i turizma.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara BiH privrženo reformskom procesu s ciljem jačanja poslovnog ambijenta i s tim u vezi naglasio potencijalnim investitorima da će u vladama svih nivoa u Bosni i Hercegovini naći istinskog partnera. Informisao je okupljenje privrednike o makroekonomskim pokazateljima u Bosni i Hercegovini istaknuvši da oni pokazuju da reformski zahvati već daju vidljive rezultate.

Osvrnuvši se na trgovinsku razmjenu između Bosne i Hercegovine i Turske koja dostiše iznos od 560 miliona dolara predsjedavajući Zvizdić je rekao da ona može biti znatno bolja. Rekao je da je u današnjim razgovorima sa premijerom Davutogluom, potom predsjednikom Kahrimanom i predsjednikom Erdogonom, postavljen cilj da se do 2018. godine taj obim poveća na milijardu dolara istaknuvši da to nije nemoguće jer je prije par godina iznosila tek 120 miliona dolara.

Predsjedavajući Zvizdić je okupljenim privrednicima rekao da BiH ima već spremne projekte za koje traži partnere. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina upravo sada, kada intezivira svoj euroatlantski put, mjesto za ulaganja. Dodao je da je jačanje poslovne klime, na čemu Vijeće ministara kontinuirano radi, najbolji put za otvaranje novih radnih mjesta kako bi se zapošljavali mladi ljudi i time motivirali da svoju budućnost vide i vežu za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Premijer Davutoglu je rekao da je Bosna i Hercegovina važan partner Turske u svim sferama života. Istaknuo je treadicionalno dobre i prijateljske odnose zemalja i naroda koje veže zajednička historija.

Naglasio je da će Turska uvijek rado podsticati svoje privrednike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu i izrazio nadu da će oni koji već jesu i dalje nastaviti sa svojim ulaganjima.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)