Home / Kompanije i Tenderi / Wall Street očekuje da će Apple rasti gotovo 40 posto

Wall Street očekuje da će Apple rasti gotovo 40 posto

Nakon nedavne rasprodaje, Apple po fundamentima postao jedna od povoljnijih tehnoloških vrijednosnica.

Nakon što je mjesecima bila u padu, Appleova dionica opet se vraća u fokus investitora zahvaljujući povoljnim vrednovanjima te očekivanjima o novom iPhoneu koji bi trebao potaknuti zamrlu prodaju. U posljednja dva tjedna Apple je na burzi ojačao pet posto, a u srijedu je dohvatio cijenu od 100,97 dolara.

Otvaranjem trgovanja u četvrtak cijena je preskočila razinu od 101 dolar čime je dionica za ovu godinu smanjila gubitak na manje od četiri posto. Pri sadašnjoj cijeni Apple je vrlo povoljan za kupnju ako se promotre fundamenti, kažu američki analitičari za Reuters.  Naime, dionica se trenutno trguje pri omjeru cijene i zarade kompanije (P/E) od 10,7 što je na razini vrednovanja IBM-a koji ima neznatno manjih 10,2. Za usporedbu, od ostalih konkurenata dionica internetskog diva Alphabet u čijem je sastavu i Google trguje se uz omjer od 20, a proizvođača električnih vozila Tesla od čak 132.

Drugim riječima, pri tom omjeru investitori plaćaju 132 dolara za jedan dolar kompanijine zarade. Pri sadašnjoj cijeni može se reći da je Apple podcijenjen. “Dok se ne dogodi nešto stvarno veliko, Apple ne zaslužuje da se trguje pri omjeru od 20 ili 25. To je previše. No, može li se kao visokokvalitetna kompanija trgovati pri omjeru  od 15? Svakako”, kaže David Meier, portfelj-menadžer u Motley Fool Fund. Pri tom omjeru cijena Appleove dionice dohvatila bi 138 dolara, što je 36 posto više od sadašnje cijene.

Podsjetimo, najvišu zaključnu cijenu od 133 dolara Apple je postigao 23. veljače prošle godine. No, nedavni pad cijene odrazio se i na još jedan pokazatelj zbog kojeg bi dionica mogla postati atraktivnija. Naime, dividendni prinos padom cijene povećan je s 1,5 na 2,2 posto. Povećanom interesu za dionicu trebale bi pomoći i špekulacije da kompanija priprema jeftiniju izvedbu svoje perjanice, telefona iPhone s kojim bi odgovorila na stagnirajuću prodaju na globalnom tržištu mobitela.
f145d330b1c387a2dcccf973395d56a9

 

 

 

izvor/poslovnidnevnik/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)