Home / Vijesti / BiH / Puna podrška evropskom putu BiH

Puna podrška evropskom putu BiH

BUDIMPEŠTA – Mladi Evropske narodne stranke (YEPP), najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu (EP), na Vijeću YEPP-a u Budimpešti izglasali su rezoluciju kojom se podržava zahtjev BiH za članstvo evropskoj uniji.

Kako je navedeno iz HDZ BiH, Vijeću YEPP-a prisustvovali su i predsjednik te generalni sekretar Mladeži HDZ BiH, Vedran Kožul i Damir Šunjić, koji su i predložili ovu rezoluciji. Kožul je istaknuo da je zahtjev za članstvo u EU jasan pokazatelj da se BiH opredijelila za evropski put.

“Svjesni smo reformi koje moramo provesti kako bismo dosegnuli europske vrijednosti te postali članica velike europske obitelji. Taj put je dug te vas molimo da nam na istom budete velika podrška, jer su upravo stranke članice EPP-a predvodnice europskog puta u BiH”, poručio je Kožul.

Članovi Vijeća Mladeži EPP-a podržali rezoluciju  Istaknuto je da su članovi Vijeća Mladeži EPP-a podržali rezoluciju bez ijednog glasa protiv.  Inače, u rezoluciji je navedeno da BiH treba da ispuni sve uvjete za ulazak u EU prema individualnom pristupu za svaku zemlju, uključujući reforme koje će doprinijeti uređenijoj državi sa boljim životnim standardom i većom perspektivom za sve građane, posebno za mlade.

YEPP rezolucijom poziva članice EU, posebno nove, da podijele iskustvo pristupnih pregovora sa BiH. Također, mladi “narodnjaci” pozivaju sve članice EPP-a da podrže evropski put BiH.

“Usvajanje ove rezolucije dokaz je kako na našem europskom putu nismo sami. Ovdje nismo dobili bjanko potpis, ali smo dobili snažnu podršku te obećanje kako ćemo dobiti svu potrebnu pomoć i savjete koji će nam biti od velike pomoći. Hvala našim prijateljima iz čitave Europe na podršci ovoj rezoluciji”, zaključio je Kožul.

Izvor/nezavisnenovine/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)