Home / Kapital / Bankarstvo / MMF insistira na gašenju Banke Srpske

MMF insistira na gašenju Banke Srpske

Vlada bh. entiteta Republike Srpske pokušava ispregovarati da ova banka ostane u bilo kom obliku.

Međunarodni monetarni fond izričito je zatražio od Vlade bh. entiteta Republike Srpske da otvori stečaj uBanci Srpske i to postavio kao glavni uslov da Bosna i Hercegovina dobije novi kreditni aranžman, objavio je u petak banjalučki poslovni portal Capital.

Predstavnici Vlade RS-a pokušavaju ispregovarati da Banka Srpske ostane u bilo kom obliku, uz obećanje MMF-u da se ona nikada više neće baviti klasičnim bankarstvom, navodi ovaj portal.

Capital se poziva na nezvanične izvore, koji ističu da bi se Banka Srpske, prema ponudi Vlade RS-a, prestala baviti klasičnim bankarskim poslovima, odnosno ne bi se više bavila plasmanom sredstava pravnim i fizičkim osobama, prenosi Fena.

Slijedi otpuštanje zaposlenih

Prema planu koji će Vlada RS-a staviti na sto u pregovorima s MMF-om, Banka Srpske će se baviti samo finansijskim posredovanjem i platnim prometom za klijente, a u saradnji sa šalterskom službom Pošta Srpske.

Kroz reorganizaciju, Banka Srpske bi se poslovno vezala za Pošte Srpske i koristila njihovu mrežu za pružanje usluga platnog prometa.

Ovaj scenarij, ukoliko bi ga prihvatio MMF, znači otkazivanje ugovora o zakupu i prodaju poslovnih prostora te otpuštanja velikog broja radnika Banke Srpske, posebno u gradovima i općinama gdje Pošte Srpske imaju svoje šaltere, a imaju ih i u najmanjim mjestima u RS-u.

Iz Banke Srpske u petak je saopćeno da je Agencija za bankarstvo RS-a prihvatila predloženi plan akcionara Banke Srpske o reorganizaciji banke u drugu finansijsku organizaciju i zatražila terminske rokove za njegovu realizaciju.

Navodi se da plan Vlade RS-a podrazumijeva reorganizaciju banke u drugu finansijsku organizaciju, koja će se baviti poslovima platnog prometa, a čije bi poslovanje bilo uređeno usvajanjem lex specijalisa, po hitnom postupku.

Obrazloženje za reorganizaciju je smanjenje pravnih rizika, osiguranja istovremenog rješavanja potraživanja svih povjerilaca banke i jednakog tretmana povjerilaca čija su potraživanja u istom isplatnom redu.

Nastavak pregovora s MMF-om

Dodaje se da su o Nacrtu plana reorganizacije Banke Srpske konsultirani predstavnici MMF-a, te da od MMF-a očekuje da na plan reorganizacije da dodatnu nezavisnu procjenu održivosti predloženog modela restrukturiranja, a najavljen je nastavak razgovora s MMF-om po ovom pitanju.

U Banci Srpske, koja je nastala od nekadašnje propale Balkan Investment banke, u novembru je uvedena privremena uprava, jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS-a i drugim zakonskim i podzakonskim propisima.

U toj banci su blokirani depoziti u iznosu od 149,5 milionа konvertibilnih maraka (nešto manje od 75 miliona eura).

Izvor: Agencije

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)