Home / Vijesti / Svijet / Rusija će zlatom “istisnuti” dolar

Rusija će zlatom “istisnuti” dolar

Intenziviranje akcija Rusije i Kine na tržištu zlata povećava povjerenje u ovaj plemeniti metal i potkopava dominaciju dolara. U pozadini porasta spekulacija o finansijskom sistemu zapadnih država, ove akcije mogu lišiti SAD poluge pritiska, piše „Velt“. U nestabilnoj ekonomskoj situaciji, zlato donosi sigurnost.

Ovaj metal je cijenjen širom svijeta, a njegova količina se, pritom, ne može povećati vještačkim putem. Monetarno zlato može da zaštiti svoje vlasnike od labilnosti kursa na svjetskom valutnom tržištu i da postane pouzdana zaštita od krize, piše list.

Rusija zbog sankcija i pada cijena nafte jednostavno mora da se oslobodi dolarske zavisnosti i predsjednik Vladimir Putin je već napravio potrebne korake u tom pravcu. Od 2005. godine zalihe zlata Rusije porasle su približno četiri puta, samo posljednjih 12 mjeseci za 200 i više tona, navodi autor članka. Aktivnije od Rusije zlato kupuje samo Kina.

Prošle godine njene rezerve su odjednom porasle za 62 odsto i dostigle skoro 1.600 tona. Zlato na ovaj način postaje finansijsko oružje koje zemlje koriste kako bi se omela dominacija zapadnih valuta i potkopala moć Amerike i Evrope. Uostalom, za Vašington ovakve akcije nisu iznenađenje — on je i sam koristio dolar da izvrši pritisak na Rusiju, naglašava list.

Porast ruske aktivnosti na tržištu zlata povećao je cijenu plemenitog metala na najviši nivo od 2012. godine. Pošto dugovi zapadnih zemalja stalno rastu i finansijaki sistem u kojem SAD dominiraju postaje sve nestabilniji, mnoge države traže bezbjednost u nečemu pouzdanijim od dolara. Za Rusiju i Kinu popunjavanje zlatnih rezervi dobija strateški značaj, jer će nezavisnost od američke valute donijeti izazove Vašingtonu i uticati na raspored snaga u svjetskoj ekonomiji, zaključio je autor članka.

 

izvor/biznis/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

PLAĆE U NJEMAČKOJ ĆE RASTI U TRI FAZE: Dobra vijest i za radnike bez ugovora za stalno

Radnici zaposleni na određeno vrijeme (Zeitarbeit ili Leiharbeit) u Njemačkoj u budućnosti će biti bolje …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)