Home / Nauka i Tehnologija / Ovo je prvi srbijanski pametni sat

Ovo je prvi srbijanski pametni sat

Ne događa se često da naiđemo na Kickstarter kampanju domaćeg tima koja radi na razvoju hardvera, ali Hexiwear je upravo to.

Kompanija Mikroelektronika želi da razvije uređaj koji će komunicirati sa vašim pametnim telefonom i razmjenjivati svakakve vrste informacija, od podataka koje prikuplja sa svojih senzora pa do kontrole različitih kućnih uređaja i slično.

Hexiwear nije sam po sebi pametni sat, već se radi o mnogo kompleksnijem uređaju, ali je dovoljno mali da ga po potrebi možete staviti na ruku i koristiti i u toj formi ili u formi nekog drugog uređaja koji korisnici nose na sebi. Ili ga prosto možete okačiti negde na zid kako bi svojim senzorima prikupljao podatke iz te prostorije, o vlažnosti vazduha ili pritisku u tom delu, na primjer. Cijela ideja je da koncept bude namijenjen developerima koji će razvijati svoje aplikacije i primene za Hexiwear, pa je tako i osmišljeno da sve bude open source kako bi svako uređaj mogao da prilagodi svojim potrebama.

Kickstarter kampanja nudi mogućnost da ako donirate 37 ili više dolara postanete vlasnik Hexiware uređaja i to već u aprilu 2016. godine.

Još uvijek nismo vidjeli primenu za igre, ali s obzirom na otvorenost koncepta za očekivati je da može i nešto slično da se pojavi, da vam pokazuje na primjer koliko imate heatha u određenoj igri u svakom momentu. Sve u svemu ako vam se svidja ideja uvijek možete direktno da podržite projekat na Kickstarteru.

Izvor/mondo/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Svečano otvorena konferencija ”Sfera 2023: Klimatizacija, grijanje, hlađenje”

XIII po redu regionalna naučno stručna konferencija iz domene građevinarstva i arhitekture ”Sfera 2023: Klimatizacija, …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)