Home / Vijesti / BiH / “Eco zona Vlašić” biće puno bolji projekat od “Beograda na vodi”

“Eco zona Vlašić” biće puno bolji projekat od “Beograda na vodi”

– Država, odnosno entiteti moraju biti partneri na ovom projektu, kazao je direktor kompanije TLG iz Travnika Zoran Vujinović , naglasivši kako podrška postoji jer će od projekta svi imati koristi, te da od entiteta traže samo garanciju za izgradnju Aerodroma, a ne financijsku podršku.

Naime, u sklopu “Eco zone”, projekta koji se nalazi na granici dva entiteta, predviđena je izgradnja aerodroma, golf terena, luksuznih vila, klinike za rehabilitaciju, vještačkog jezera, aquaparka, edukacijskog centra, multipleks zgrade s apartmanima i poslovnim uredima.

U studiji izvodivosti koja je ranije napravljena i predstavljena koncem siječnja ove godine, ističe se kako projekti u Eco-zoni imaju izražen socijalni karakter jer dugoročno osiguravaju kontinuirani posao za veliki broj zaposlenih u primarnim, sekundarnim i tercijarnim djelatnostima te  omogućuju priliv svježega stranoga kapitala, što ima za posljedicu ubrzan razvoj općine Kneževo, Republika Srpska i općine  Travnik Srednjobosanska županija, Federacija BiH, stvarajući veliko VIP tržište za mnoge sudionike, posebno poljoprivredne proizvođače u oblasti proizvodnje zdrave hrane.

bdf9af96-af17-4fe4-9356-98889c1b60a3koricani-vlasic2“Eco zona Koricani-Vlašić” prostirat će se na 20 kvadratnih kilometara, a u sklopu nje je predviđena izgradnja edukacijskog, zdravstvenog, sportsko-rekreativnog i turističkog centra. Trenutno je u fazi idejnoga rješenja, odnosno izrade projektno-tehničke dokumentacije.

Po Vujinovićevim riječima, projekt je baziran na tri stupa: edukaciji – izgradnja elitnog sveučilišta; zdravstvu – klinika za rehabilitaciju i sportsko-rekreativnom stupu.

U cijeli projekt, za koji inače vlada ogromno zanimanje domaćih i inozemnih kompanija, trenutno je uključeno oko 30 sudionika navedenih u “Memorandumu 2012., sa svrhom da se ubrza održivi razvoj zemalja zapadnoga Balkana”. Memorandum (Sporazum) o suradnji sklopljen je između Tomixa do.o. Kneževo & TLG do.o. Travnik, Bosna i Hercegovina, koji predstavlja direktor Zoran Vujinović i Robby Schurig te Sal. Inco Group koju predstavlja njezina podružnica TTNF UG, Aachen, Germany, a zastupa je direktor Thomas Marschner i financijski direktor Jurgen Groels, kao i još 26 supotpisnika. Predstavljen je cirkulacijskim mailom prigodom predstavljanja Studije izvodljivosti

Pojašnjavajući izgradnju golf terena i vještačkog jezera, koje su obično upitne s ekološkog gledišta u sličnim projektima, Vujinović navodi kako ovaj projekt radi kvalitetna ekipa arhitekata te da im je ekologija na prvome mjestu. On tvrdi kako su projekti ekološki prihvatljivi, ekonomski opravdani i isplativi.

Što se tiče samog Centra, ističe kako su uradili istraživanje podzemnih vodenih tokova i ustanovili da postoje dovoljne količine vode za njegove potrebe. To bi se uskoro trebalo potvrditi i sondažnim, probnim bušenjima.

Vujinović je ranije usporedio ovaj projekt s “Beogradom na vodi”, naglasivši pritom  kako postoje sličnosti, ali i da će ovaj bh. biti puno bolji.

“Isto tako, izravne i neizravne koristi od realizacije ovoga projekta su ogromne. Izravno je planirano 50 000 radnih mjesta, neizravno još dva puta više u sekundarnim i tercijarnim oblastima”, navodi Vujinović.

Planirana je i izgradnja dva stadiona – unutarnji i vanjski; terena, bazena te svega onoga što je potrebno za pripremu vrhunskih sportaša.

izvor/Fena/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)