Home / Vijesti / BiH / Znate li koliko država “uzima” od vaše plate?

Znate li koliko država “uzima” od vaše plate?

 Dijeljenje simboličnih računa na kojima je naznačena detaljna raspodjela novca kojeg zarade bh. radnici organizovala je Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa.

“Današnja akcija je jedna u nizu koju organizujemo već treći put. Cilj je animiranje građana da se zainteresuju kako se troši novac koji oni uplaćuju i kojim oni pune različiti budžeti na različitim nivoima vlasti. Brojač budžetske potrošnje pokazuje da se u sekundi troše 444 konvertibilne marke, a građane zanima gdje se troši taj novac”, rekla je Mirjana Sirćo, projekt menadžer u Centru za zastupanje građanskih interesa (CPI).

Ako građanin ima mogućnost da radi i prima prosječnu platu, koja je prema posljednjim podacima 833 konvertibilne marke, onda oni za poslodavca moraju zaraditi 1.357 KM da bi na ruke dobili spomenute 833 KM. Kada se okončaju izdvajanja iz plate u obliku PDV-a, radniku ostaje 691 KM. Ukoliko je u cjelosti potroši na plaćanje režija kao što su računi za struju, grijanje, telefona te naposljetku na hranu, zaključuje se da kroz PDV izdvajanja radnik za državu radi 179 dana godišnje.

Radnik koji na ruke dobija prosječnu platu državi daje 49 posto ukupno zarađenog novca ili 665 KM.

Ukoliko građanin ima platu od 420 KM, on mora zaraditi 676 KM dok mu nakon plaćanja države kroz PDV ostaje 348 KM, što znači da mu ona u ovom slučaju uzima nešto više od 48 posto od ukupne zarade poslodavcu – 328 KM. Za državu mora raditi 177 dana godišnje.

Kao “uzimanje države” podrazumijeva se opšta vodna naknada, plate budžetskih korisnika, invalidsko i zdravstveno osiguranje, otplata državnog duga, i slično.

Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa ima bazu javnih finansija i uz podršku Fonda Otvoreno društvo od 2009. godine radi na formiranju jedinstvene baze budžetskih podataka koja sadrži niz informacija o izvršenju budžeta od 2005. do 2014. godine za nivoe države, entiteta, Brčko Distrikta i kantona. Za lokalni nivo postoje podaci od 2011. do 2014. godine.

Svaki građanin može doći na stranicu www.cpi.ba i posjetiti ovu bazu kako bi pred lokalne izbore vidio kako se njegov načelnik odnosio prema novcu.

izvor/klix/
poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)