Home / Vijesti / BiH / Koristi od EU programa: Povukli više nego što smo uplatili u EU proračun

Koristi od EU programa: Povukli više nego što smo uplatili u EU proračun

BiH je u razdoblju od 2009. do danas iz EU programa u kojima sudjeluje povukla ukupno 5.156.690 eura sredstava, a iz proračuna je za ulazne karte uplatila 2.288.098 eura što znači da smo povukli 2.868.592 eura više sredstava nego što smo uplatili.

Ukupan iznos uplaćen za ulazne karte za programe Europske unije od 2009. do 2015. izosi 14.205.668 eura(zbirni iznos koji čine sredstava iz IPA-e zajedno sa sredstvima koje izdvajamo iz proračuna).

Kada se gleda po programima iz Creative Europe smo povukli iznos od oko 653 tisuće eura, iz Erasmusa + 40.080 eura. Sudionici iz BiH povukli su iz Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) iznos od 3,15 millijuna, a iz Horizion 2020 oko 660.000 eura.

Prema riječima Mirne Talko, press službenice Europske komisije zadužene za oblasti istražavanja, znanosti i inovacija kaže da je što se tiče FP7 od 546 sudionika 35 ih je iz BiH.

Što se tiče grant sporazuma za Horizon 2020 navodi da od 109 sudinika u ovom programu osam iz BiH.

Razlog zašto domaće institucije nemaju podatak o tome koliko povlačimo sredstava iz EU programa leži u tome, saznajemo, što aplikanti iz BiH nemaju obvezu informirati kontakt instituciju o ishodu javnog poziva, niti Europska komisija ima tu obvezu prema državi sudionici programa pa informaciju o “povučenim” sredstvima imaju jedino izvršne agencije (ovisno o programu) EK.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je u ciklusu programa proračunskog razdoblja EU (2007-2013) potpisivanjem memoranduma o razumijevanju pristupila četiri programa Europske unije: Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) u siječnju 2009, program Kultura 2007-2013 u siječnju 2011., program Europa za građane u srpnju 2012., te program Media 2007 u srpnju 2013. godine.

Od 2014. godine sudjeluje još u programu Horizon 2020, Erasmus + i Creative Europe(program koji je objedinio dosadašnje programe namijenjene kulturi i kinematografiji (Kultura, MEDIA i MEDIA,Mundus).

Iako nije bila pristupila programima Mladi u akciji, te Cjeloživotno učenje, pa stoga nije ni imala obavezu plaćanja ulazne karte, BiH je, navode iz Direkcije za europske integracije, imala mogućnost sudjelovanja u nekim od aktivnosti ovih programa, (Europski volonterski servis i Mladi u svijetu u okviru programa Mladi u akciji, te u komponenti Jean Monet i pojedinim multilateralnim projektima programa Cjeloživotno učenje u svojstvu pridruženog partnera).

Sudjelovanje BiH u programima Mladi u akciji i Cjeloživotno očenje podržano je u okviru Višekorisničke IPA-e  (Multibeneficiary IPA).  BiH je, takođe sudjelovala i u dva programa međunarodne suradnje u oblasti visokog obrazovanja, tj. programima Tempus i Erasmus Mundus  za koje je sudjelovanje BiH podržano iz IPA državnog programa pomoći i Višekorisničke IPA-e.

IZNOSI UPLAĆENIH ULAZNIH KARATA ZA EU PROGRAME 2009.-2015. 

izvor/akta/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)