Home / Vijesti / Svijet / Rusija i Saudijska Arabija zamrzavaju količinu proizvodnje nafte

Rusija i Saudijska Arabija zamrzavaju količinu proizvodnje nafte

Dva najveća proizvođača zamrzavaju količinu proizvodnje nafte, što bi trebalo zaustaviti pad cijena tog energenta.

Dva najveća svjetska proizvođača nafte  Rusija i Saudijska Arabija zamrzavaju proizvodnju tog energenta.

Ovo je odlučeno nakon sastanka predstavnika Rusije i Organizacije zemalja izvoznika nafte u Dohi.

Dvije zemlje zamrzavaju količlnu proizvodnje sirove nafte, što bi trebalo zaustaviti pad cijena tog energenta, a zapravo uzrokovati povećanje.

Rusija i Saudijska Arabija dogovorile su se da zadrže proizvodnju nafte na nivou iz januara, javlja njujorška agencija Bloomberg, pozivajući se na izjavu katarskog ministra za energetiku Mohammeda Saleha al-Sada.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte, kao što su Venecuela i Nigerija, pozivale su na održavanje hitnog sastanka naftnog kartela kako bi se razgovaralo o cijenama nafte, koja je od sredine 2014. godine izgubila više od 70 posto vrijednosti.

Nafta jeftinija od vode

Nakon sastanka s ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi je izjavio da će zamrzavanje proizvodnje na nivou iz januara biti adekvatno, ali da njegova država i dalje želi zadovoljiti potražnju klijenata.

Saudijska Arabija je prethodno insistirala na tome da neće smanjiti proizvodnju, jedino pod uslovom da svi vodeći proizvođači van kartela pristanu na saradnju.

S druge strane, Iran planira povećati izvoz nafte na tri miliona barela dnevno nakon ukidanja sankcija koje su toj zemlji uvele zapadne sile.

Cijena barela sirove nafte na svjetskim berzama iznosi blizu 30 dolara, a trenutno je barel nafte jeftiniji od mnogih stvari koje ljudi kupuju u svakodnevnom životu, pa tako, naprimjer, barel nafte (159 litara) košta manje nego 159 litara flaširane vode.

izvor /Agencije/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)