Home / Vijesti / BiH / Može li BiH iskoristiti potencijal za razvoj IT sektora kao industrije budućnosti

Može li BiH iskoristiti potencijal za razvoj IT sektora kao industrije budućnosti

Informacione tehnologije (IT) su grana privrede gdje BiH ima ogroman potencijal koji je potrebno iskoristiti. U posljednjih pet godina IT sektor u BiH zabilježio je rast od 72 posto i jedan je od najbrže rastućih sektora privrede.

Prema podacima magazina Forbes, informacione tehnologije su u 2015. godini, poslije medicinskog i finansijskog sektora bile najprofitabilnija grana industrije na osnovu analize zarade kompanija.

Razvoj IT sektora je globalni trend i prema mišljenju mnogih stručnjaka industrija budućnosti. To je ujedno i sektor koji zemljama u tranziciji i razvoju na efikasan način može pomoći u tehnološkom napretku, ali i učešću u privrednom razvoju države.

Investicije u IT sektor su višestruko isplative, prije svega jer omogućavaju nove procese i inovativne proizvode, a novac koji je u to uložen povećava produktivnosti radnika, a tako povećana produktivnost je mnogo veća nego u drugim investicijama.

“Učešće IT sektora u ukupnim investicijama u zemlji je imalo promjenjiv trend u posljednjih pet godina. U posmatranom periodu, najveće učešće u ukupnim investicijama je registrovano u prvih devet mjeseci 2015. godine, mada su ovi podaci privremeni i bez iznosa zadržanih zarada. Ukupan iznos investicija u prvih devet mjeseci 2015. godine (prema privremenim podacima) u IT sektoru je registrovan u okviru djelatnosti Telekomunikacije od 66,2 miliona KM. Značajnije učešće IT sektora je registrovano i 2013. godine, kada su investicije u ovom sektoru iznosile 53,4 miliona KM”, istakli su za Klix.ba iz Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

U posljednjih pet godina IT sektor u BiH je zabilježio rast od 72 posto i jedan je od najbrže rastućih sektora privrede.

Na osnovu posljednjih zvaničnih statističkih podataka za oblast IT industrije, sredinom 2015. godine u BiH je bilo 1.039 aktivnih preduzeća u okviru djelatnosti “informacija i komunikacija”. Od navedenog broja blizu 440 kompanija je registrovano u okviru “računarskog programiranja”. U poređenju s ranijim registrima, broj aktivnih kompanija je u blagom porastu.

“Prateći aktivnosti IT kompanija može se zaključiti da IT sektor ima perspektivu za daljnji razvoj u BiH. U sektoru prevladavaju male firme, ali se očekuje da će rast sektora podrazumijevati i rast kompanija i njihovo bolje pozicioniranje na svjetskom tržištu. Ipak, iako svi očekuju da država bude ta koja će ulagati u ovaj sektor, mi kao pojedinci zavisno od našeg interesa i sfere u kojoj želimo raditi, trebamo pokretati inicijative i ideje, tražiti i pronalaziti kanale za uspostavljanje saradnje. Ne možemo čekati uvijek da država sve čini umjesto nas. Dobri projekti i ideje će sigurno pronaći partnere i finansijsku podršku”, naglašavaju iz FIPA-e.

Iako informacione tehnologije mnogo obećavaju, bez neke značajnije strategije BiH bi se mogla suočiti s nedostatkom kvalitetnih kadrova, jer najveći broj mladih visokoobrazovanih ljudi koji odlaze iz BiH su upravo IT stručnjaci.

Da bi se to spriječilo neophodno je uskladiti obrazovni sistem sa stvarnim potrebama i onim što tržište traži, ali i povećati upisne kvote za IT sektor na fakultetima.

izvor/klix/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)