Home / Vijesti / Svijet / Iran počeo isporuku nafte Evropi, cijene jeftnije od vode
REUTERS

Iran počeo isporuku nafte Evropi, cijene jeftnije od vode

Iran planira povećati izvoz nafte na tri miliona barela dnevno nakon ukidanja sankcija koje su zapadne sile uvele.

Iran je danas započeo isporuku sirove nafte Evropi, prvu nakon što je postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama, saopćio je zamjenik iranskog ministra za naftu Rokneddin Javadi.

Kako prenosi Iranska novinska agencija, Javadi je današnju isporuku nazvao novim poglavljem u iranskoj naftnoj industriji nakon pet godina sankcija.

Saopćeno je da je nekoliko cisterni prevezlo iransku naftu prema Evropi posljednjih dana.

Iran planira povećati izvoz nafte na tri miliona barela dnevno nakon ukidanja sankcija koje su zapadne sile uvele, izjavio je ranije ministar za naftu i naftne derivate Bijan Zangeneh.

Nafta jeftinija od vode

Ministar je otkrio da Iran planira uložiti oko 180 milijardi dolara u petrohemiju i naftni sektor do 2022. godine kako bi eksploatisao naftna polja i modernizovao postrojenja.

Cijena barela sirove nafte na svjetskim berzama kreće se oko 30 dolara, a trenutno je barel nafte jeftiniji od mnogih stvari koje ljudi kupuju u svakodnevnom životu, pa tako naprimjer barel nafte (159 litara) košta manje nego 159 litara flaširane vode.

Iran je u julu prošle godine postigao nuklearni sporazuma sa šest svjetskih sila prema kojem će sve iranske nuklearne aktivnosti staviti pod nadzor IAEA u narednih 15 godina.

U januaru ove godine je i službeno izašao iz ekonomske izolacije u kojoj se nalazio godinama. To je uslijedilo nakon potvrde od strane UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) da je Iran ispunio sve mjere skladno Sporazumu o nuklearnom programu sa šest svjetskih sila.

izvor/aljazeera/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)