Home / Vijesti / BiH / Čović u ponedjeljak u uime BiH predaje zahtjev za članstvo u EU

Čović u ponedjeljak u uime BiH predaje zahtjev za članstvo u EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović će uime BiH predati zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji (EU) ministru vanjskih poslova Holandije Bertu Koendersu, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Svečana ceremonija predaje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, holandskom predsjedništvu Vijeća Evropske unije, bit će održana u ponedjeljak, 15. februara ,u Bruxellesu.

Svečanosti će prisustvovati i visoka izaslanica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Nakon svečane ceremonije bit će upriličene izjave za medije, a potom će predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović imati odvojene susrete s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčákom.

Također, planiran je susret predsjedavajućeg Čovića s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom.

Čović će prisustvovati i prijemu povodom formalne predaje zahtjeva za članstvo u EU, čiji će domaćini biti hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu i izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

izvor/akta/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Banjalučanin zaplivao na novom kružnom toku u naselju Lauš vrijednom 650.000 KM

‘Kružni tok od 650.000 KM, prije sedam dana slikan kao Naomi Campbell, danas potopljen kao …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)