Home / Kapital / Wall Street oštro pao, među ‘gubitnicima’ i Facebook, Amazon…

Wall Street oštro pao, među ‘gubitnicima’ i Facebook, Amazon…

Od početka godine S&P indeks financijskog sektora potonuo je 14,6 posto, pa je sada najveći gubitnik među svih 10 sektora, prenosi poslovi.hr

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale više od 1 posto, ponajviše u financijskom i rudarskom sektoru, jer se ulagači plaše posljedica slabljenja globalnog gospodarstva.

Dow Jones skliznuo je 177 bodova, ili 1,10 posto, na 16.027 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,42 posto, na 1.853 boda, a Nasdaq indeks 1,82 posto, na 4.283 boda.

Najviše su jučer pale cijene dionica u financijskom sektoru, 2,6 posto, a pritisak na banke započeo je na europskim burzama jer ulagače zabrinjava profitabilnost banaka, s obzirom da rekordno niske kamate vrše pritisak na marže, dok s druge strane globalno gospodarstvo slabi.

Uz to, zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva i niske inflacije, malo je vjerojatno da će tamošnja središnja banka Fed tako skoro nastaviti s povećanjem kamatnih stopa.

Od početka godine S&P indeks financijskog sektora potonuo je 14,6 posto, pa je sada najveći gubitnik među svih 10 sektora.

“Čini se da se raspoloženje ulagača pogoršava, s obzirom na rizik od globalne recesije. Mislim da se to odražava na financijski sektor – da će njihove neto kamatne marže biti dodatno pritisnute zbog niskih prinosa na obveznice”, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice pali su jučer na 1,1735 posto, najnižu razinu u godinu dana.

Loši gospodarski pokazatelji i anemični kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija ukazuju na slabljenje gospodarstva i potrošnje kompanija. Zbog toga mnoge kompanije, posebice tehnološke, smanjuju procjene daljnjih poslovnih rezultata.

Prošle su godine tehnološke dionice bile među najvećim dobitnicama, pa je tako cijena Facebooka skočila 37, a Netflixa 144 posto. Sada su, pak, te dionice pod pritiskom zbog smanjenja procjena budućih financijskih rezultata.

Jučer je cijena dionice Facebooka pala više od 4, a Amazona 2,8 posto.

Oštro su jučer pale i cijene dionica u rudarskom sektoru, 2,7 posto, jer se ulagači plaše slabljenja potražnje za sirovinama, s obzirom na slabost globalnog gospodarstva.

Pod pritiskom je bio i energetski sektor, no preda sam kraj trgovanja ponešto se oporavio jer je pad cijena nafte ublažen.

Međutim, analitičari kažu da je malo vjerojatno da će se tržišta nafte uskoro stabilizirati jer se najveći svjetski proizvođači ne uspijevaju dogovoriti o smanjenju proizvodnje kako bi smanjili jaz između prevelike ponude i slabe potražnje te tako podržali cijene ‘crnog zlata’.

Upravo je oštar pad cijena nafte najvažniji razlog gubitaka na tržištima dionica u ovoj godini. Od početka godine S&P 500 indeks potonuo je 9,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,71 posto, na 5.689 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,30 posto, na 8.979 bodova, a pariški CAC 3,20 posto, na 4.066 bodova.

izvor/akta/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)