Home / Vijesti / BiH / Predstavnica IPA Jadranskog programa prvi puta boravila u BiH

Predstavnica IPA Jadranskog programa prvi puta boravila u BiH

Predstavnica Upravljačkog tijela IPA Jadranskog programa Paola Di Salvatore boravila je u petak sa suradnicima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje se sastala sa županijskim premijerom Nevenkom Hercegovom i mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Po riječima premijera HNŽ-a Nevenka Hercega, tijekom sastanka razgovarano je o realizaciji projekata koje je HNŽ do sada aplicirala kroz projekt IPA Adriatic.

“Ta iskustva želimo prenijeti i na novi program IPA Adrion  (2014. – 2020.) koji za sedam godina iznosi 200 milijuna eura. Mi imamo proračunska i kreditna sredstva, no ovo su dodatna sredstva kroz koje možemo realizirati konkretne projekte”, kazao je premijer HNŽ-a te dodao kako su danas aplicirani, projekti iz područja – turizma, poljoprivrede, okoliša i obnovljivih izvora energije i prometne infrastrukture.

Naglasio je kako će se u okviru IPA Adriona, koji je jedan od programa IPA 2 kandidirati konkretni projekti iz tih oblasti te da IPA 2  svake godine do 2020. za BIH izdvaja oko 40 milijuna eura.

Ustvrdio je kako se radi o značajnim sredstvima za našu zemlju te podvukao kako dosadašnje iskustvo pokazuje da BiH nije na najbolji način povlačila ta sredstva.

Herceg očekuje kako će BiH na osnovu dosadašnjih iskustava, i dobrih i loših, biti spremna za program IPA2.

Predstavnica Upravljačkog tijela IPA Jadranskog programa pohvalila je domaće aktere u dosadašnjem radu, kada su u pitanju projekti za koje su aplicirali.

“Ja nikada nisam bila u BiH, no kroz dokumente sam vidjela koji su to projekti i mogu reći da su svi partneri iz BiH pokazali veliku preciznost u trošenju tih sredstva, odnosno refundaciji troškova, tako da je moja današnja posjeta bila samo dodatni poticaj za buduću suradnju u tom pravcu, kao i da bi se i dalje nastavilo povlačenje tih sredstva koja su jako važna za prekograničnu suradnju“, kazala je Di Salvatore.

Dodala je kako je pozvala vlasti iz HNŽ-a i Grada da sa svojim znanjem i iskustvom uđu u neke projekte koji su već u tijeku te budu novi partneri.

S te strane, obećala im je pomoć te ih pozvala da budu partneri i u budućim projektima koje će objaviti ispred Europske komisije idućeg tjedna.

“Bila bi zaista sretna da BiH uđe kao partner u prve projekte koji se odnose na strategiju jadranske makro regije jer sama strategije nameće da partneri realiziraju  ono što su njihove projektne zadaće”, kazala je  Di Salvatore.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić naglasio je kako se BiH kroz IPA fondove daju velike šanse da se svojim radom i projektima nametne ka Europskoj komisiji.

Istaknuo je kako je cilj da, uz zemlje koje sudjeluju u projektu Jadranska euroregija

BiH nađe partnere te da zajedničkim radom dođe do rezultata i poboljšanja stanja u našoj zemlji.

“To nam je cilj i nadam se da smo na dobrom putu”, zaključio je gradonačelnik.

Inače, Predstavnica Upravljačkog tijela IPA Jadranskog programa Paola Di Salvatore nije skrivala oduševljenje ljepotama BiH  i Mostara,  kazavši kako su njezini prvi dojmovi o BiH da se radi o jednoj prekasnoj zemlji.

“Danas sam ovdje s jednim velikim zadovoljstvom i da bi na jedan način pomakla i promicala pobratimstvo između Italije i ovog ovdje podneblja koje je doista prekrasno…  Držim da je prekogranična suradnja iznad svega kooperacija i slušanje potreba partnera”, zaključila je ona.

izvor/akta/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)