Home / Vijesti / BiH / Unsko-sanskom kantonu 6,1 mil. KM za finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja

Unsko-sanskom kantonu 6,1 mil. KM za finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 39. sjednici, koja je održana u Sarajevu, donijela Odluku o usvajanju Programa utroška s Planom raspodjele sredstava „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja“, utvrđenih Budžetom FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Riječ je o ukupnom iznosu od 50.000.000 KM, s sredstva će biti realizirana putem Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Ukupan iznos raspodjeljuje se po kantonima, u zavisnosti od broja nezaposlenih osoba i učešća u ukupnom broju nezaposlenih u FBiH. Po tom kriteriju, Unsko-sanskom kantonu pripada 6.115.000 KM, Posavskom 580.000 KM, Tuzlanskom 14.065.000 KM, Zeničko-dobojskom 9.385.000 KM, Bosansko-podrinjskom 550.000 KM, Srednjebosanskom 4.360.000 KM, Hercegovačko-neretvanskom 4.355.000 KM, Zapadnohercegovačkom 1.445.000 KM, Sarajevskom 7.965.000 KM, te Kantonu deset iznos od 1.180.000 KM.

Svrha programa je subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale ili u nivou stručne spreme i subvencioniranje osoba koje se samozapošljavaju.

Danas je Federalna vlada utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lizingu, čiji je cilj jačanje tržišta lizinga. Jednom od 93 izmjene i dopune definirano je da, s obzirom na položaj i i broj subjekata, lizing može biti direktni, indirektni i povratni.

Smanjenje rada nacrno, jačanje discipline u oblasti doprinosa i podnošenja prijava u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, osnovni su razlozi zbog kojih je Vlada FBiH odlučila da danas utvrđeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa uputi u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Izmmeđu ostalog, sada je propisano da obveznik uplate doprinosa prijavu za upis u Jedinstveni sistem za svakog novog zaposlenika podnosi Poreznoj upravi najkasnije dan prije otpočinjanja rada osiguranika

Unapređenje kvaliteta teksta u odnosu na sve raširenija društveno opasna ponašanja razlog je što je Federalna vlada danas utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH.

Također, po hitnom postupku, danas je u Parlament FBiH upućen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH.

U potpuno novom, danas utvrđenom Nacrtu zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima predviđeno je da su načela na kojima se zasnivaju ovi fondovi dobrovoljnost i ravnopravnost članstva, raspodjela rizika ulaganja, javnost rada, te akumulacija i investiranje sredstava.

Federalna vlada donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o poslovima osnovne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe koje obavljaju državni službenici, uvjetima za vršenje tih poslova i ostvarivanju određenih prava iz radnog odnosa i Uredbu koja utvrđuje uslove, kriterije i postupak zapošljavanja i razrješenja osoba koje nisu državni službenici, izuzev savjetnika nosilaca funkcija.

Danas je donesena i Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o načelima za utvrđivanje unutrašnje organizacije federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija.

Ove tri uredbe su donesene u cilju usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH.

Vlada Federacije BiH donijela je, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, više odluka o transferima ovog ministarstva namijenjenim za raseljene osobe i povratničku populaciju, planiranim u Budžetu Federacije BiH za 2016. godinu u iznosu od 23 miliona KM. Na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH usvojila je svoj Program rada za 2016. godinu koji će dostaviti Parlamentu FBiH na razmatranje. Ovaj program bit će objavljen na web stranici Vlade FBiH. Usvojeni su i planovi i programi rada više federalnih institucija za ovu godinu.

Donesena je i Odluka o odobravanju kredita privrednom društvu PS Vitezit d.o.o. Vitez u iznosu 1.995.031,12 KM i usvojena informacija o stanju u JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo. Zaduženo je JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo da razmotri mogućnost pokretanja stečajnog postupka u ovoj kompaniji u skladu sa Zakonom o privrednim društvima u BiH i Zakonom o stečajnom postupku Federacije BiH.

Danas je doneseno i više kadrovskih odluka i rješenja.

Izvor/usn.ba/

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)