Home / EU / Novih 131, 5 milijuna KM za energetsku efikasnost zemalja Z. Balkana

Novih 131, 5 milijuna KM za energetsku efikasnost zemalja Z. Balkana

Europska komisija je izradila i dostavila nacrte dijela akcija predviđenih za realizaciju u okviru programa višedržavne IPA za 2016. godinu državnim IPA koordinatorima i zatražila dostavu mogućih komentara od javnog sektora.

Tako predstavnici civilnog bh. društva mogu poslati svoje komentare na ove prijedloge.  Jedna od njih je i akcija Regionalni program za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan plus (REEP Plus).

Ovaj program podrazumijeva nastavak i proširenje programa REEP, koji se već implementirao u zemljama Zapadanog Balkana, a odnosio se na pomoć u vidu investicijskih grantova i tehničke pomoći kako bi riješile barijere koje će potaknuti dugoročni razvoj energetske efikasnosti.

Kroz program koji će provoditi EBRD planira se podrška stvaranju poticajnih politika, osiguranje srednjoročnog financiranja koje će ohrabriti stambeni sektor, biznise i javni sektor da prioretiziraju investicije u energetsku efikasnost.

Proračun projekta je 131, 5 milijuna eura. Od toga EU sudjeluje sa 15 millijuna, 11.5 millijuna bi trebalo biti osigurano iz drugih izvora a 105 millijuna eura će biti zajam EBRD-a.

REEP plus će slijediti sličnu strukturu kao i program REEP s dodatkom stambene komponente. Tako će pri tehničkoj podršci za pripremu javnih natječaja za projekte energetske učinkovitosti, potpore političkom dijalogu za provedbu državnog akcionog plana energetske efikasnosti (NEEAP) i provođenje direktive energetske učinkovitosti u zgradama biti osigurana i kreditna linija za lokalnu partner financijsku instituciju koja će biti usmjerena na stambeni sektor i mala i srednja poduzeća te općinski sektor.

Bit će osigurano i izravno kreditiranje koje pokriva investicije u  općinske i privatni sektor u održive energije, uključujući male projekte obnovljivih izvora energije.

Stručnjaci ističu da se u zemljama Zapadnog Balkana, koje imaju značajan energetski potencijal, energija ne koristi neučinkovit način u poređenju sa drugim zemljama. Prema procjenama Svjetske banke 35 % ukupne energije u kućanstvima, 40% za javni sektora i 25% od industrijskog sektora se može još uštedjeti u ovom zemljama.

Energetsko rasipanje je  često rezultat zastarjele energetske infrastrukture. Mišljenja su da zbog toga energetska učinkovitost pruža savršeno win-win rješenje za ove zemlje te da ukoliko se ova oblast podrži dobrim institucionalnim okvirom i dobro razvijenim i osmišljenim programom, ona može donijeti mnoge koristi za konkurentnost, okoliš, sigurnost opskrbe energijom i gospodarski razvoj ovih zemalja u cjelini.

izvor/akta/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)