Home / Vijesti / BiH / Banke ponovno spasile Mirka Tuša od propasti

Banke ponovno spasile Mirka Tuša od propasti

Za trećeg najvećeg trgovca u Sloveniji, čiji tržišni udjel iznosi oko 12 posto, sada je najvažnije reprogramiranje dugoročnih kredita.

Mirko Tuš ipak je uspio uvjeriti banke vjerovnika u novo dugoročno reprogramiranje milijunskih kredita. Kako je potvrđeno iz kompanije Tuš, banke vjerovnici pristale su na reprogramiranje kredita do 2020. godine, uz obrazloženje kako potpisivanje preventivnog restrukturiranja pruža priliku za daljnji uravnoteženi razvoj grupe Tuš, donosi pozitivne učinke financijskim vjerovnicima, tj. bankama, poslovnim partnerima (oko 2000 dobavljača), a kupcima omogućava daljnji razvoj trgovačkog dijela grupe.

“Potpisivanje dugoročnog ugovora uključuje otplatu kamata i umjerenu otplate glavnice, te dodatno smanjenje duga kroz prodaju nekih dijelova kompanije. Sporazum omogućava povećanje ulaganja u širenje maloprodajne mreže i renoviranje postojećih zgrada, predviđena su i ulaganja u razvoj tehnologija koje će poboljšati kvalitetu usluge u trgovinama Tuš”, navode iz kompanije Tuš. Prema neslužbenim informacijama iz banaka, Tuš je dužan 380 milijuna eura, piše Delo.

Pregovori između Mirka Tuša i banaka trajali su od kraja svibnja prošle godine, u listopadu je Tuš iskoristio mogućnost produženja roka za pripremu programa preventivnog restrukturiranja za kojeg su partneri, Tuš i banke, imali od pet do osam mjeseci. Banke su odobrile taj zahtjev, koji je Tušu omogućio tri mjeseca za pripremu financijskog restrukturiranja, kojim pokušava oporaviti i spasiti svoje trgovačko carstvo. Za trećeg najvećeg trgovca u Sloveniji, čiji tržišni udjel iznosi oko 12 posto, u ovom trenutku je najvažnije reprogramiranje dugoročnih kredita. Skupinu banaka vjerovnika čini gotovo 20 banaka, a najveći su Abanka, NLB, Gorenjska banka i Heta, loša banka Hypo Alpe-Adria Banke.

“Potpisivanjem restrukturiranja formalno je završena financijska stabilizaciju tvrtke. Vodstvo na čelu s Mirkom Tušem u 2015. godini uspjelo je preokrenuti trend poslovanja i postaviti čvrste temelje za okončanje stabilizacije Tuš grupe. Temelji uspješnog restrukturiranja grupe su pouzdan odnos s dobavljačima i kreditorima, financijska potpora i usmjerenost na trgovačku djelatnost, što je donijelo veće povjerenje kupaca. Oni su već prošle godine prepoznali vrijednost najvećeg slovenskog trgovca koji im nudi pristup slovenskim proizvodima i omogućava konkurentan izbora”, tvrde u grupi Tuš.

15milijuna

eura platio je Tuš telekomunikacijskog operatera Voljatela

Napad na monopoliste
Tko je zapravo Mirko Tuš i kako je postao jedan od najvećih slovenskih poduzetnika? Do 2005. činilo se da je samo nebo granica za Mirka Tuša, “self made” poduzetnika iz Celja. Za više od petnaest godina, od diskonta koji je prodavao najviše austrijsku robu, često prije isteka roka trajanja, izgradio je trgovačkog diva sa 16 posto udjela na tržištu, piše Dnevnik. Razvila se jedna od “najčišćih” slovenskih poslovnih priča, uspjeh bez pomoći uobičajenih tranzicijskih malverzacija. Za potrošače je bilo najvažnije da Tuš napada aktivnosti kojima su ranije dominirali trgovački monopoli ili oligopoli, pri čemu je tada najveći dio tržišta bio u rukama brzorastućih Mercatora i Spara, dok je prodaja naftnih derivata bila podijeljena između Petrola i OMV-a.

Tada su na red došle telekomunikacije, trajna Tuševa želja, koja mu je donijela sadašnje poteškoće, kao i optužnicu zbog sumnje za davanje mita. Tuš je prvo bezuspješno pokušao izgraditi telekomunikacijsko carstvo oko Iskraemeca, ali mu ga država, posebno tadašnja državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Andrijana Starina Kosem nije željela prodati. Tuš je tada za 15 milijuna eura kupio Voljatel, preuzeo je licenciju bivše Vege, dobio u ruke ugovor o nacionalnom roamingu i pokrenuo Tušmobil. Tušev ulazak na telekomunikacijsko tržište izazvao je cjenovni rata, što je najskuplje platio on sam.

2000dobavljača

opskrbljuje Tuševe trgovine

Pad prihoda
U 2014. prihodi Engrotuša prvi put od 2005. pali su ispod pola milijarde eura, a tržišni udio iznosio je samo 11 do 12 posto. Grupa koja je brzi rast temeljila na kreditima pala je u krizu na valu proširenja i investicijskog ciklusa. To je financirano od strane trgovine, koja je ugrožena padom domaće potrošnje i dolaskom jeftinijih stranih trgovaca. Spirala gubitaka u telekomunikacijama (70 milijuna eura za pet godina) i neslavan kraj ekspanzije u BiH, samo su produbili krizu. Bilo je jasno je da je pitanje vremena kada će Tuševo carstvo naći u zagrljaju banaka vjerovnika.

Povlačenje iz Bosne i Hercegovine

Tuš ostao dužan više od 50 milijuna eura

Slovenski trgovački lanac Tuš, o čijim se tvrtkama u BiH vodi istraga i protiv čijeg je vlasnika Mirka Tuša u BiH podnesena kaznena prijava, opovrgnuo je prije dva tjedan tvrdnje da je njegovo povlačenje iz te države pokušaj poslovne prijevare kako se ne bi podmirili dobavljači kojima je Tuš navodno dužan više od deset milijuna eura. Dnevnik navodi da je Tuš, u vrijeme kad je dobro poslovao u BiH, imao 25 trgovina koje su ostvarivale 50 milijuna eura godišnjeg prometa, ali je od toga ostalo vrlo malo, dok su financijske obveze Tuša u BiH prema stanju iz prošle godine veće od 50 milijuna eura.

U narednom periodu ćemo pomno pratiti razvoj situacije vezano za TUŠ  i njegove dugove u Bosni i Hercegovini.

izvor/poslovnidnevnik/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)